Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štíhlosť je v hlave, hovorí psychológ: Metóda, pomocou ktorej chudnete aj bez cvičenia

Jean Michel Gurret Zobraziť galériu (2)
Jean Michel Gurret

Psychoterapeut Jean-Michel Gurret hovorí, že chudnutie nie je len o kontrole kalórií. Štíhlosť si vyžaduje aj správne duševné nastavenie. Jeho metóda Mental Slim, ktorú vymyslel v roku 2007, je skutočným diétnym programom. Dokazujú to početné svedectvá ľudí, ktorí za rok schudli desať až 30 kilogramov.

 

Metóda Jean-Michela Gurreta je jednoduchá. Človek by mal venovať pozornosť nielen tomu, čo konzumuje, ale aj emóciám, ktoré vedú k tomu, že priberá. Podľa lyonského psychoterapeuta sa zhadzovanie kilogramov odohráva nielen na tanieri, ale aj v našej hlave.

Čítajte viac: Fitnesska vysvetlila, prečo diéty nefungujú: Kým schudla 44 kíl, musela pochopiť jednu vec

Za jojo efekt môžu emócie

Mental Slim je diétny program, ktorý sa viac zaoberá príčinami než následky priberania na váhe. Nereguluje spôsob stravovania, ale to, čo vyvoláva nutkavé konanie (kompulzia), hovorí Jean-Michel Gurret. Takzvaný jojo efekt, ktorý sa dostavuje po opakovaných diétach, je z veľkej časti spôsobený emóciami, ktoré neovládame. Aby sme svoje konanie ovládali, ponúka psychoterapeut program spájajúci vyváženú stravu a riadené meditácie, ktoré nás majú zbaviť dôvodov priberania na váhe.

Štíhlosť je v hlave,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Psychologická súčasť programu Mental Slim je založené na technikách emocionálnej slobody EFT (Emotional Freedom Techniques), metódy pracujúcej na princípe uvoľnenia emócií. Prax spočíva v tom, že sa ľahko ťuká na akupunktúrne body a pacient súčasne opakuje pozitívne vety. Tým sa zvládajú negatívne emócie. EFT sa používa ako pri liečbe úzkosti, tak aj iných porúch, ktoré majú pôvod v detstve. V rámci diétneho programu je cieľom tejto techniky ovládať emócie, ktoré človeka vedú k tomu, že sa napríklad vrhne na čokoládu.

Traumy, ktoré si telo pamätá

Videonahrávky nabádajú, aby ste sa sústredili na moment, po ktorom ste začali priberať na váhe, a aby ste akceptovali emócie, ktoré to sprevádzali. „Niektoré ženy, keď sa stanú obeťami násilia, naberú 20 kilogramov. Podvedome sa už nechcú páčiť. Vďaka EFT sa znovu vystavujú tejto udalosti a ťukanie na akupunktúrne body na tvári, na hlave, na hornej časti hrudníka a na rukách umožňuje upokojiť emócie, ktoré sú s tým spojené,“ cituje Gurreta francúzsky denník Le Figaro.

Môžeme sa tiež sústrediť na rôzne negatívne spomienky, ako je smútok, rozchod alebo poznámky, s ktorými sme sa stretávali ako deti. Mental Slim umožňuje zvládať negatívne myšlienky, ktoré sú s tým spojené, a sľubuje vám, že dokážete kontrolovať kvalitu a množstvo toho, čo zjete. Táto prax sa silne podobá autonómnemu psychoterapeutickému sedeniu. „Zaoberáme sa malými traumami, nie tými veľkými, ktoré môže liečiť iba odborník,“ uisťuje Gurret.

„Pokiaľ ide o stravu, nie je pre našu metódu podstatná, ale vypracovali sme vyváženú diétu za pomoci nutričného poradcu,“ hovorí Gurret. Ak je naberanie na váhe skutočne spôsobené viacerými faktormi, nič potom nebráni tomu, aby sa každý poradil s lekárom, nutričným poradcom alebo so psychológom.

Viac o téme: ChudnutieDiétaJean Michel Gurret
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9