Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prečo idú kilá s vekom hore? Katastrofa tela začína už po tridsiatke, takto ju spomalíte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Existujú rôzne faktory, ktoré komplikujú zhadzovanie kilogramov v dospelosti a ešte viac v starobe. Psychiater Stefano Erzegovesi z Centra pre poruchy príjmu potravy pri klinike San Raffaele v Miláne vysvetľuje, aké sú dôvody zložitého chudnutia v starobe a ako prinútiť telo, aby prestalo snahe o znižovanie nadváhy odporovať. Podľa mnohých štúdií strácajú aj tí, ktorí sú fyzicky aktívni, od tridsiateho roku života svalovú hmotu, ktorú telo nahrádza tukovými bunkami.

 

Svaly spotrebúvajú viac kalórií ako tuk, a teda menej svalovej hmoty vedie k spomaleniu metabolizmu. Preto telo potrebuje menej kalórií. Toto pravidlo však ľudia väčšinou nedodržujú. Staršie osoby viac trpia bolesťami, a preto sa menej pohybujú. Tým sa zrýchľuje strata svalovej hmoty a telo nespotrebované kalórie ukladá v podobe tuku.

Čítajte viac: Fitnesska vysvetlila, prečo diéty nefungujú: Kým schudla 44 kíl, musela pochopiť jednu vec

Menopauza znamená nielen pokles estrogénov, ale aj celej ženskej hormonálnej výbavy, preto v súvislosti so zmenou bazálneho metabolizmu často vedie k zvyšovaniu hmotnosti, uvádza Erzegovesi. Podobné je to s poklesom testosterónu u mužov, ktorý je síce pomalší a postupný, ale tiež významný. U oboch pohlaví ide teda o redukciu bazálneho metabolizmu a svalovej hmoty spôsobenej poklesom hladiny hormónov, uvádza psychiater.

Starší ľudia vnímajú jedlo ako stimuláciu

Chuť a čuch sa u starých ľudí časom pomaly vytrácajú. To ich vedie k tomu, že dávajú prednosť stále rovnakej strave, alebo si obľúbia výraznú chuť, napríklad veľa sladkostí a šalátov. Potom im ale hrozí, že budú konzumovať nadbytok rafinovaných produktov, podotýka Erzegovesi.

Prečo idú kilá s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ľudia tiež môžu doplácať na to, že sa v uplynulých desaťročiach ich váha často menila: zvyšovanie hmotnosti ovplyvňuje metabolizmus. Šesťdesiatnik, ktorý dnes váži 90 kilogramov, ale kedysi vážil napríklad 130, bude teraz potrebovať oveľa menej kalórií ako ten, ktorý je v rovnakom veku, ale nikdy nemal nadváhu, vysvetľuje Erzegovesi. Znižovanie hmotnosti je pre telo signálom, že umiera od hladu a snaží sa udržať si kalórie. Preto prechádza na úsporný režim.

Starí ľudia bez toho, aby mali nejakú poruchu príjmu potravy, často užívajú jedlo ako stimuláciu emotívnej pohody a reagujú konzumáciou pokrmov na ťažké situácie, ako je smútok, samota či obmedzenie samostatnosti. Teda podobne ako u mladších osôb - keď je jedlo emotívnou záležitosťou, je oveľa ťažšie znižovať nadváhu.

Pomáhajú rastlinné proteíny a sociálne kontakty

Zachovanie svalovej hmoty môže prispieť k urýchleniu metabolizmu či aspoň k čiastočnej kompenzácii jeho spomaľovania. „Vhodná je fyzická aktivita, ale je nutné brať na zreteľ na to, že kostrový aparát je krehkejší. Preto radíme aktivitu s nízkou záťažou,“ hovorí Erzegovesi, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera.

„Je správne jesť viac proteínov, ale nie kalórií. Aj to pomôže k udržaniu svalovej hmoty. Živočíšne proteíny treba z väčšej časti, a to najmenej z 50 percent, nahrádzať rastlinnými proteínmi. Redukčná diéta s vysokým obsahom proteínov škodí v každom veku a ešte viac v starobe. Zásadné je pestovať a udržiavať dobré medziľudské vzťahy, ktoré môžeme považovať za akúsi potravu pre dušu i telo. Ak máme okolo seba dobrú sociálnu sieť, viac sa pohybujeme, jeme menej a predovšetkým si udržiavame výkonnejší mozog aj svaly,“ odporúča Erzegovesi.

Viac o téme: ObezitaStarobaNadváha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9