Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vek nie je prekážkou: Ako sa natrvalo zbaviť kíl po štyridsiatke!

Schudnite a udržte si krásnu postavu!
Schudnite a udržte si krásnu postavu! (Zdroj: profimedia.sk)

S pribúdajúcim vekom sme múdrejšie, empatickejšie viac o sebe vieme, no bohužiaľ často sa stane, že máme aj o číslo väčšie nohavice. Po štyridsiatke sa metabolizmus spomaľuje, telo spáli približne o 300 kalórií denne menej, ako tomu bolo okolo dvadsiatky.

Navyše, klesajúca hladina estrogénu počas perimenopauzy a menopauzy môže spôsobiť citlivosť na inzulín, čo sťažuje reguláciu množstva cukru v krvi. Zvyšuje sa chuť na jedlo, telo si pýta hlavne sladké. Veľa žien potom zápasí s kilami navyše. Prečítajte si pár rád ako ostať štíhla aj po štyridsiatke!

Pamätajte na zlaté pravidlá chudnutia

Samozrejme, niektoré veci sa po štyridsiatke menia. No základné princípy znižovania hmotnosti zostávajú rovnaké, bez ohľadu na to, aká ste stará. Ak sa rozhodnete, že chcete schudnúť, dodržujte tieto pravidlá.

  • Musíte jesť menej. Je jedno, že jete grilované mäso, hnedú ryžu, parenú brokolicu. Ak nezredukujete množstvo, neschudnete. Žena ktorá prijme 2 tisíc kalórií denne, by ho mala znížiť o 400 až 500 kalórií.
  • Nepokúšajte sa schudnúť veľa za krátky čas, kilá sa vrátia ešte rýchlejšie. Pomalý a stabilný prístup je udržateľnejší, pretože máte väčšiu šancu vybudovať si zdravé návyky, ktoré pomôžu udržať vašu optimálnu váhu na dlhší čas.
  • Nevynechávajte jedlá. Keď preskočíte raňajky, alebo večeru, váš metabolizmus sa bude búriť, hladina cukru v krvi bude kolísať, čo zastaví proces chudnutia.

Sacharidy a bielkoviny

Dávajte si pozor na príjem rafinovaných sacharidov. Do jedálnička zaraďte proteíny, ktoré telo potrebuje oveľa viac a pomáhajú bojovať so stratou svalov súvisiacu s pribúdajúcim vekom. Perfektný jedálniček by mal obsahovať veľa zeleniny. Na vašom tanieri by sa mali objaviť štíhle bielkoviny, ktoré nájdete v gréckom jogurte, vajciach, kuracom mäse a rybách. Nezabúdajte na komplexné sacharidy, jedzte vločky, strukoviny, sladké zemiaky. Nevynechávajte ani čerstvé ovocie, to si však doprajte v doobedných hodinách. Váš jedálniček by mal obsahovať zdravé tuky v podobe olivového oleja, avokáda, orechov, či semien.


Zahodíme opaľovacie krémy? Zmena správania pod vplyvom slnečného žiarenia!


Jedzte menej kalórií, ale častejšie

Zvýšená odolnosť voči inzulínu spôsobuje pocit hladu. Jedzte tri stredne veľké jedlá a jedno až dve malé jedlá denne. Udrží to vašu hladiny cukru v krvi v norme. Ak pocítite hlad, doprajte si ovocie, alebo zeleninu.

Buďte vyberaví

Bohužiaľ, nemôžete očakávať, že keď budete jesť hamburgery a neodoláte sladkostiam, že schudnete. Stále si však môžete vychutnať svoje obľúbené jedlá. Namiesto bezmyšlienkového chrúmania čipsov, len preto, že ich doma máte, premýšľajte o tom, čo by vás naozaj uspokojilo. Sú to čipy, alebo si vaše telo pýta niečo iné? Ak sa rozhodnete, že čipsy stoja za pár kalórií navyše, doprajte si len malé množstvo a vychutnajte si každé jedno sústo. Alkohol sú kalórie navyše. Ak si nedokážete predstaviť večeru bez pohára vína, prispôsobte tomu to, čo sa objaví na vašom tanieri.

Hýbte sa

Po štyridsiatke je ťažké schudnúť iba úpravou stravy. Ak ste doteraz necvičili, je najvyšší čas. Minimálne 30 minút denne by ste sa mali venovať nejakej aktivite. Čo takto dlhšie prechádzky? Urobte denne aspoň 10 tisíc krokov. Ak pridáte minimálne tri až štyri cvičenia v týždni zamerané na budovanie svalovej hmoty, telo sa vám len poďakuje.

Poznajte sama seba a buďte úprimná

To, že máte štyridsať rokov neznamená automaticky, že musíte zabudnúť na niektoré potraviny, aby ste boli štíhla. No ak vám niektoré nerobia dobre, ste z nich nafúknutá, máte pocit, že z nich priberáte, alebo sú spúšťačom chuti na sladké, jednoducho ich obmedzte. Možno to bude na začiatku ťažké, no buďte k sebe úprimná a zoberte to ako fakt. Myslite pozitívne. Uvedomte si, aké zdravotné komplikácie vám konzumácia týchto jedál spôsobuje, a že ich vysadenie vás posunie rýchlejšie k cieľu schudnúť.

Čítajte tiež: Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9