Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jojo efekt nie je až taký zlý: Svetlá stránka rýchlych diét!

Nie je ťažké schudnúť, ale udržať si hmotnosť.
Nie je ťažké schudnúť, ale udržať si hmotnosť. (Zdroj: thinkstock.com)

Schudnúť 10 kíl za 5 dní môže byť pre mnohých lákavé. Po štíhlom tele túži takmer každý, o to viac, ak ho môže získať takmer za okamih. Je však jasné, že rýchle chudnutie - jojo efekt nášmu zdraviu moc neprospieva. Najnovší výskum však zistil, že nie je až takou tragédiou, ako si mnohí myslia!


Posilňovne praskajú vo švíkoch. Jar signalizuje obdobie, že je na čase so sebou niečo robiť. Niet divu, že sa mnohí vrhli na rôzne diéty, ktoré by im mali uľahčiť cestu za dokonalým telom. Niektoré sľubujú veľký úbytok kilogramov v priebehu krátkej doby. So zlým svedomím, že si tým len ublížime a kilá nakoniec aj tak priberieme naspäť, sa do nich s odhodlaním púšťame.. Každý vie, že diéty s jojo efektom nie sú dobré. Je dokázané, že kolísanie hmotnosti a návrat stratených kíl je realitou takmer u každého.

Jojo efekt až tak neničí telo

Podľa amerických vedcov sa treba pozrieť na jojo efekt z tej svetlej stránky. Zhodujú sa na jednom, jojo diéty sú zdravšie ako celoživotná obezita! Ide o šokujúce tvrdenie, keďže doteraz boli prezentované ich negatívne účinky na ľudské telo. Údajne to vedcom potvrdil pokus na laboratórnych myšiach. Striedavo im bola podávaná po celý život nízkotučná strava a naopak jedlá s vysokým obsahom tuku. Tieto fázy trvali vždy štyri týždne. Zdravotné parametre zvierat neustále kolísali.


Prehltli ste jadierka z jabĺk? Reakcia tela, ktorá na seba nenechá dlho čakať!


Keď si pochutnávali na mastnejších jedlách boli tučnejšie. Hladina cukru v krvi a koncentrácia cytokínov, ktoré regulujú jednotlivé zložky imunity, boli zvýšené. To isté aj čo sa týka riziku rakoviny! Keď boli vo fáze, kedy mali chudšie jedlá, tieto hodnoty sa im zlepšili. Čo bolo najzaujímavejšie, myši s jojo efektom žili takmer tak dlho ako skupina zvierat len s nízkotučnou stravou. Tretia skupina, kde boli myši len na vysokotučnej potrave, bola obézna a dožila sa o tretinu menej.

Keď neprší, aspoň kvapká

Ak chce človek zdravo schudnúť, jojo efekt je neprípustný. Na druhej strane, ak je obézny a rýchlo stratí kilá na nejaký čas, odrazí sa to na jeho zdraví v podobe lepšej látkovej výmeny a metabolizmu. Dlhodobá obezita má priam devastačné účinky na ľudské telo, preto im pomôže aj diéta, pri ktorej schudnú za krátky čas veľa kíl. Navyše, často sa stáva, že ak predtým jedli len potraviny s vysokým obsahom tuku a sladké jedlá a teraz sa začali zdravo stravovať a hýbať, s vysokou pravdepodobnosťou zaznamenajú väčší úbytok v prvých týždňoch. Dôležité však je nepoľaviť a jesť tak, aby nepribrali.. Častokrát je udržanie hmotnosti ťažšie, ako úbytok.

Čítajte tiež: Mýty o biopotravinách odhalené: Nezmysly, ktorými sme boli kŕmení celé roky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9