Prečo muži najviac priberajú na bruchu a ženy na stehnách? Záhada vyriešená!

Pohyb je cestou k zdraviu a štíhlej postave!
Zdroj: profimedia.sk
2017-03-02 06:00:00

Keď si za posledné obdobie dopraje viac v podobe sladkostí, obvykle to spoznáte podľa jeho bruška. Naopak, ak si nežnejšie pohlavie už niekoľko týždňov dáva na tanier kalorickejšie pokrmy, výsledkom je väčšie pozadie a stehná. Ako je možné, že sa nám tuk ukladá prevažne na konkrétnych miestach?


Všeobecne platí, že keď prijmeme viac kalórií než spálime, nadbytočné kalórie sa uložia ako tuk. Ľudské telo ho ukladá s prihliadnutím na vek, pohlavie a hormóny. Je dôležité zdôrazniť hlavne pohlavie, pretože aj to určuje, ktoré časti tela sa nám kvôli konzumácii nezdravých jedál zväčšujú najskôr.

Keď už ide o život

Drsnejšie pohlavie máva problémy väčšinou s oblasťou brucha, kde sa najvýraznejšie prejaví prírastok na telesnej váhe. Podľa riaditeľa Centra pre ľudskú výživu na University of California v Los Angeles Dr. Zhaoping Li, ide o akýsi syndróm, ktorý možno prirovnať ku kufru auta. Čím menej pohybu a naopak väčšieho množstva kalorických jedál, tým viac tuku sa začne ukladať na bruchu.

Čo je na tom najhoršie, ak by už nebolo miesto pre ukladanie tuku, začne sa hromadiť vo vnútorných orgánoch. Vtedy už ide o život! Hrozia zdravotné ťažkosti.

"Keď sa minie úložné miesto na bruchu, zásoby tuku sa začnú tvoriť v pečeni, pankrease a vo svaloch. Potom začnú skutočné zdravotné problémy, ako je cukrovka (2. typu), vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu a srdcové choroby," upozorňuje Dr. Zhaoping Li.


Top 10 najhorších jedál pre srdce: Toto najcennejší orgán v tele nevydrží!


Súčasť prežitia

Ženy si zase neustále sťažujú na väčšie pozadie. Kvôli hormónu estrogénu sa im tuk totiž zvykne ukladať predovšetkým na stehnách, bokoch či nohách. Čo ich však nepoteší je fakt, že majú geneticky väčšiu kapacitu na ukladanie tuku ako muži. Ako dodal odborník, ide v podstate o súčasť ich prežitia. Aj keď ukladanie tuku v oblasti pozadia a nôh nie je také nebezpečné ako v bruchu, ak sa minie miesto pre tuk, aj ženám hrozí priberanie v oblasti brucha a následne vo vnútorných orgánoch!

Ako je to v menopauze?

Trošku iné je to v období menopauzy, kedy klesne hladina estrogénu. Výsledkom je zastavenie ukladania tuku do bokov a nôh. Predpokladá sa, že sa začne ukladať rovno na bruchu! Na druhej strane, môže sa to objaviť aj u žien pred menopauzou, avšak v tomto prípade môže ísť o ochorenia, napr. syndróm polycystických ovárií. Závisí aj od genetiky a životného štýlu, aké budete mať brucho. Číňania sú síce štíhli, ale 12 percent dospelých zase trpí cukrovkou. Paradoxom je, že Američania sú obéznejší ako Číňania, no výskyt cukrovky je u nich nižší.

Čítajte tiež: Zlepší zrak, prečistí pečeň a odstráni všetky toxíny z tela: Toto dokáže len táto zelenina!

2017-03-02 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livescience.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia