Najhorší čas na obed, keď sa snažíte schudnúť: Dôvod, prečo tuk nejde dole!

Úspešné chudnutie spočíva aj v správnom načasovaní obeda.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-15 06:00:00

Ak sa zdravo stravujete a denne cvičíte, aj napriek tomu môže byť vaša snaha schudnúť na dlhšiu trať. Odborníci totiž zistili, že okrem iného je dôležité aj jedlo, ktoré si doprajete na obed. Čas, kedy obedujete, má totiž veľký vplyv na zhadzovanie kilogramov!

Môžete sa snažiť, no váš plán nemusí vyjsť. Aspoň to tvrdí nová štúdia, publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition, ktorá skúmala účinnosť programu chudnutia u viac než 1 200 ľudí s nadváhou a obezitou v Španielsku. Prišla so zaujímavým záverom. Ak účastníci štúdie jedli obed o tretej hodine poobede, malo to za následok menší počet stratených kilogramov.

Vedci sa v štúdii zamerali na proteín perilipín, ktorý sa nachádza v ľudských bunkách a je nevyhnutný na pohyb a spaľovanie tuku v tele. Ľudia, ktorí majú špecifické genetické variácie tohto proteínu, stratili menej kilogramov, keď obedovali najneskôr do tretej hodiny poobede v porovnaní s tými, ktorí jedli obed skôr ako o tretej. (načasovanie obeda nespravil veľký rozdiel u ľudí s inými genetickými variáciami.)

Hoci táto štúdia bola zameraná na osoby so špecifickými genetickými rozdielmi, podobná štúdia uverejnená v časopise International Journal of Obesity v roku 2013 tiež zistila, že konzumácia obeda v neskorších hodinách bola spojená s menším úspechom v chudnutí.


Horúce fitness trendy na rok 2017, ktoré vás zdvihnú zo stoličky!


V hre sú cirkadiálne rytmy

Prečo môže zlé načasovanie prestávky na obed sabotovať cieľ nášho chudnutia? Rovnako ako pocit ospalosti sa riadi našimi dennými, resp. cirkadiánnymi rytmami, tak podobne je to aj v prípade hladu, ako tvrdí Marie-Pierre St-Onge, PhD, odborná asistentka na Columbia University, ktorá študuje, ako vplýva správanie, čo sa týka životného štýlu, na kontrolu hmotnosti.

"Metabolizmus sa líši u jednotlivcov, a načasovanie spotreby potravín vo vzťahu k cirkadiánnemu rytmu môže mať vplyv na úbytok na váhe," hovorí odborníčka.

Cirkadiánne rytmy tiež riadia sekréciu inzulínu v tele, ako dodala. Ak budete jesť v čase, keď je vaše telo menej citlivé na inzulín, môžete mať ťažšiu mobilizáciu tukov a tým sa vám bude ťažšie chudnúť.

Spravte z obeda hlavné jedlo dňa

Aj keď načasovanie obeda môže ovplyvniť na obvod pásu u niektorých ľudí, vedci nenašli žiadne rozdiely v chudnutí, keď sa pozreli na načasovanie raňajok alebo večere. To by mohlo byť spôsobené tým, že štúdia bola vykonaná v Španielsku, kde takmer polovica kalórií dňa je spotrebovaných pri obede. Tí, ktorí jedia väčší obed, sa môžu spoľahnúť na účinné chudnutie. Už niekoľko štúdií ukázalo, že tí, ktorí majú obed ako hlavné jedlo dňa, stratia viac kilogramov a majú nižšie BMI. 

Čítajte tiež: Zohrievate sa v zime šálkou horúceho čaju? Po tomto zistení s tým prestanete!

2017-01-15 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia