Takmer pri každej diéte si treba dávať pozor nato , čo zjete, kedy to zjete, v akom množstve to zjete. Najmä to váženie je niekedy poriadna otrava. Dlaňová diéta je ale iná. Chcete vedieť prečo? Lebo presne viete, koľko toho môžete zjesť!
Aký je princíp tejto diéty?
Dalo by sa povedať, že veľmi jednoduchý. Ide o to, že množstvo danej potraviny si vieme odmerať podľa našej vlastnej dlane. Preto to, koľko jedla zjete nebude tabuľkové, bude vychádzať z vašej reálnej veľkosti, teda veľkosti vašej ruky. Samozrejme, každá potravina má svoje merítko.
- Mäso a ryby – veľkosť ako dlaň
Je jedno, či je to kura, bravčový rezeň alebo hovädzí steak – veľkosť porcie by nemala byť väčšia ako vaša dlaň.
- Prílohy k jedlu – veľkosť ako dve dlane spojené v misku
Oblohy si samozrejme dopriať trošku viacej. Ak spojíte obed dlane a vytvoríte z nich akoby misku, to je presné množstvo prílohy, ktorú si môžete dopriať. Platí to tak o zemiakoch ako o cestovinách.
- Zelenina – dve hrste
Čerstvej zeleniny si samozrejme môžete počas dňa dopriať aj viac ako len „za dve hrsti“. 3-5 porcií je ideálne množstvo. Porcia by mala vyzerať nasledovne – dve hrsti očistenej, pokrájanej zeleniny.
- Ovocie – rozdiel je iba vo veľkosti daného ovocia
Ak máte drobné malé ovocie, mierka je podobná zelenine. Ak máte jablko, hrušku či pomaranč, veľkosť ovocia by mala byť podobnú ako pokrčená päsť.
- Sladkosti – veľkosť dlane je tak akurát
Povolené sú aj sladkosti, samozrejme v obmedzenom množstve. Veľkosť by mala byť cca ako otvorená dlaň, nikdy nie viac.
Čokoládu meriame na veľkosť prstov – primerané množstvo je tabuľka čokolády o dĺžke nášho ukazováka. Nikdy toto množstvo neprekračujte.
Pre lepšiu predstavivosť máme pre vás infografiku.
Prečo by to malo fungovať?
Dodržiavať pravidlá rôznych diét si vyžaduje sústredenie. Nielenže si musíte dávať pozor nato, čo zjete, ale aj nato, koľko je povolené množstvo. A kým si nevaríte doma a nenosíte si obed so sebou do práce, je v závodnej kuchyni ťažko jesť podľa nejakých pravidiel. Tiež je všeobecne známe, že ak je tanier plný, musíme všetko, čo na ňom je, proste zjesť. Inak to nejde.
Čo nato odborník?
"Pre optimalizáciu a racionalizáciu stravovania je veľmi podstatné vedieť, aké veľkosti porcií si môže daný jedinec dopriať. Veľkosti u každého sú individuálne, pretože každý máme inú energetickú potrebu či potrebu makro a mikro živín. Teda podstatné je naučiť sa optimálnu gramáž čo v praxi vyzerá že viete: koľko si môžete dovoliť zemiakov, ryže, chleba, mäsa, mliečnych výrobkov atď a najmä koľko na obed či večeru. Po športe a pred športom., povedal Ing. Libor Javro, ktorý denne komunikuje so svojimi klientami a radí im, ako správne jesť.
Čo hovorí na dlaňovú diétu?
"Myslím, že podľa dlane sa to nebude dat aplikovať. Je dôležité porcie vedieť pripraviť intuitívne. Ak je napríklad intuícia u mojich klientov stratená, tak ich praxne ich optimálne porcie naučím," uzavrel Javro.
Čítajte tiež: 6 nebezpečných vecí, ktoré kupujete z obchodu so zdravou výživou