Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Revolučný spôsob chudnutia? Nemusíte pohnúť ani prstom a budete spaľovať kalórie!

spa
spa (Zdroj: thinkstock.com)

Ani sa nepohnúť a pritom chudnúť! Sen mnohých, ktorí neholdujú pohybu a najradšej by boli, keby tú námahu niečo alebo niekto spravil za nich. Najnovšia štúdia však teraz prichádza s prevratným zistením, ktorým poteší predovšetkým lenivých.

Je tu dobrá správa pre tých, ktorí necvičia, no napriek tomu chcú zostať fit! Podľa vedcov má horúci kúpeľ podobné zdravotné prínosy ako cvičenie. Stačí sa ponoriť do horúcej vody a relaxovať. Všetku „prácu“ za vás spraví kúpeľ!

Ťažko tomu uveriť, no vedci majú v rukách jasný dôkaz. Počas intenzívneho pohybu sa telo zahreje a zvýši sa telesná teplota. To isté sa deje aj pri tom, ako si užívate horúci kúpeľ.  V dôsledku zvýšenia telesnej teploty sú účinky oboch činností podobné.

Stop mŕtvici vďaka saune

Steve Faulkner z Loughborough University vo Veľkej Británii sledoval 2 300 mužov v strednom veku po dobu 20 rokov. Medzi účastníkmi, ktorí navštevovali saunu približne raz týždenne, polovica zomrela v tomto časovom období. Medzi tými, ktorí navštívili saunu dvakrát až trikrát v týždni, 38 percent z nich zomrelo. Výsledky štúdie naznačujú, že zvýšené využitie sauny znížilo riziko úmrtia na mŕtvicu alebo srdcový infarkt! Zrejme je to kvôli zvýšenému prietoku krvi a zníženiu krvného tlaku, ku ktorým dochádza pri pobyte v saune.


Najväčší nepriateľ s pozitívnymi účinkami? Kontroverzné zistenia o fajčení!


Stratené kalórie v horúcom kúpeli

V inej štúdii zase Faulkner testoval účinky horúceho kúpeľa na zdravie účastníkov výskumu. Boli vybavení špeciálnymi monitormi, kde sa zaznamenávali zistené úrovne cukru v krvi, rovnako ako termometer na meranie vnútornej teploty jadra tela.

Jednou z výhod fitness je schopnosť tela udržať hladinu cukru v krvi v normálnom rozmedzí. V prvej časti štúdie účastníci absolvovali hodinový kúpeľ v horúcej vode, ktorý mal 40 stupňov Celzia. Následne po kúpeli dostali ľahké jedlo. V druhej časti štúdie strávili hodinu na bicykli. Výsledky boli pozoruhodné! Dlhotrvajúci kúpeľ v horúcej vode spôsobil stratu 140 kalórií, čo je podobné 30 minútam svižnej chôdze. Jazdou na bicykli spálili až 630 kalórií. Aj keď horúci kúpeľ nemal až taký veľký účinok, štúdia jasne ukázala, že aj vďaka nemu môžeme spáliť množstvo energie.

Treba však myslieť na to, že pre niektorých je horúci kúpeľ nevhodný. Pozor by si mali dávať hlavne kardiaci. Navyše, tento spôsob chudnutia možno považovať len za akýsi doplnok ku klasickému cvičeniu. Jedine pohyb a zdravá strava sú zárukou pevného zdravia a spálených kalórií. Ak k tomu pridáte aj relax v horúcom kúpeli, chudnutie tým ešte viac podporíte.  

Čítajte tiež: Jeden z najväčších mýtov, ktorému veria ženy: Toto už v lete nerobte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9