Správna cesta za zdravím? Čo sa naozaj stane vtedy, keď nebudete jesť po šiestej!

Nebojte sa jedla po šiestej hodine večer, záleží však na jeho výbere.
Zdroj: pixabay.com
2016-06-23 06:00:00

Neexistuje snáď nikto, kto nepočul alebo nevyskúšal na vlastnej koži "diétny trik" - stopnúť s jedením po šiestej hodine večer. Jedlo je doslova tabu pre tých, ktorí túžia po štíhlej postave a chcú schudnúť. V skutočnosti je však dôležité načasovanie jedla. No nie za cenu ohrozenia zdravia!


Ide snáď o najznámejšie tvrdenie, ktoré sa rozšírilo hlavne medzi ženami rýchlosťou blesku. Otváranie chladničky po šiestej hodine večer je prísne zakázané! Neskorá večera sa totiž premení na tuk, ktorý sa vám uloží v problematických partiách. Aby ste tomu zabránili, najedzte sa najneskôr o pol šiestej a budete zhadzovať kilá jedna radosť. Toto diétne odporúčanie si našlo množstvo zástancov, ktorí prisahajú na jeho účinnosť. Je však toto tá správna cesta za zdravím?

Organizmus sa vzbúri

Posledné stravovanie cez deň možno prispôsobiť času, kedy idete spať. Ak sa totiž ukladáte na spánok okolo deviatej hodiny večer, v tom prípade spravíte dobre, ak sa najete naposledy o pol šiestej. Väčšina ľudí však chodieva spávať v neskorších hodinách a ak do seba dajú jedlo pred šiestou, ich organizmus sa doslova vzbúri. Ak budete pravidelne vynechávať večeru, spôsobíte si tým spomalenie metabolizmu a nárast únavy. V tomto prípade je teda lepšie sa navečerať a dbať na pravidelnú konzumáciu jedál každé 2-3 hodiny. Vtedy si zlepšíte fungovanie metabolizmu.


Ortopéd vyšiel s pravdou von: Sú crocsy skutočne škodlivé?


Hrozí duševné vyčerpanie

Aj keď po prvých týždňoch môže takýto spôsob chudnutia viesť k povzbudivým výsledkom na hmotnosti, hrozí frustrujúci pocit hladu a neustále sa stupňujúca potreba konzumácie sladkostí. Chuť na sladké sa totiž smerom k večeru stupňuje. Ruku na srdce, poznáte niekoho, kto takéto odporúčanie dodržiava celé roky?

Výsledkom tohto duševného vyčerpania môžu byť sladkosti. Prestanete sa kontrolovať a po dlhých dňoch či týždňoch vynechávania večere stratíte sebakontrolu a prejete sa. Vtedy ide pevná vôľa bokom. Preto sa odporúča jesť vo večerných hodinách aj preventívne, čím vlastne predídete nekontrolovanému maškrteniu.

Čo na večeru?

Kľúčový je však výber večere, ktorá by mala byť ľahšie ako obed i raňajky. Mala by byť zložená najmä z bielkovín. Skvelou voľbou je napr. cottage syr so šalátom alebo ryba, ktorá doplní vaše telo prospešnými omega-3 mastnými kyselinami a zdravými tukmi. Vyvarujte sa cukrov a nezdravých tukov napr. v podobe údeného pečeného mäsa, hranolčekov či vyprážaných jedál.

Čítajte tiež: Čo sa deje v našom tele, ak zjeme instantnú polievku?

2016-06-23 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia