Nadváha ako ideálna váha? Optimálny index telesnej hmotnosti sa zrejme posunie hore!

Nadváha nemusí byť až taká zlá, čo sa týka zdravia.
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-27 06:00:00

Pár kíl navyše nemusia byť také zlé, ako si mnohí mysleli! Podľa indexu telesnej hmotnosti by sme mali byť obozretní, ak nám vyšlo BMI väčšie ako 25. Vtedy ide o nadváhu, kedy hrozí zvýšené riziko srdcových chorôb. Nová štúdia prichádza s prevratným zistením, že to tak nemusí byť!


Index telesnej hmotnosti (Body Max Index - BMI) patrí medzi najviac využívané metódy merania obezity. Pomáha ľuďom na základe jednoduchého pomeru medzi ich hmotnosťou a výškou určiť, aká by mala byť ich hmotnosť. U mnohých predstavuje spoľahlivý ukazovateľ, do akej hmotnostnej kategórie patria, v ktorej existuje zvýšené riziko zdravotných ťažkostí. Ide o údaj vypočítaný z hmotnosti a výšky osoby. Lekári a iní odborníci ho bežne využívajú na stanovenie podváhy (BMI pod 18,5), normálnej váhy (BMI 18,5-24,9), nadváhy  (BMI 25 - 29,9) a obezity (BMI nad 30) u dospelých. V poslednom čase sa však hovorí o BMI ako o nie spoľahlivom spôsobe, ako zistiť, či máte zdravú váhu. Nie je úplne presný a neberie do úvahy množstvo svalovej hmoty či iné zdravotné predispozície.

Zdravší ľudia s nadváhou

Nadváha sa nepovažuje len za estetický problém, ale škodí srdcu a cievam. Pacienti mávajú častejšie vysoký krvný tlak a zvýšenú hladinu tukov v krvi, čo zvyšuje riziko srdcových chorôb. Mnohé štúdie v minulosti naznačili tento zdravotný problém u ľudí s nadváhou. Dánski vedci z Univerzity v Kodani s tým však nesúhlasia.

"Ide o veľmi dôkladne vykonanú štúdiu," povedal Rexford Ahima, lekár, ktorý študuje endokrinné poruchy na University of Pennsylvania School of Medicine.

Zistenia novej štúdie posilňujú predstavu, že "BMI ako samotné číslo nemusí byť dostatočné na predpoveď zdravia a riziko úmrtia." Lekár Ahima nebol zapojený do výskumu, ale analyzoval predchádzajúce štúdie na prehodnotenie toho, ako BMI ovplyvňuje úmrtnosť.


Nepoužili sprchu až jeden mesiac: Pozrite sa, ako dopadli!


Podľa štúdie v Kodani, ktorá prebiehala na 100-tisíc pacientoch v priebehu štyroch desaťročí, nemusí byť pravda, že by ľudia s nadváhou boli vystavený vyššiemu riziku srdcových ochorení, mŕtvice a ďalších zdravotných problémov. V štúdii, ktorej sa zúčastnili diabetici 2. typu, tí s normálnou váhou mali väčšiu pravdepodobnosť úmrtia než ostatní, ktorí trpia nadváhou alebo obezitou.

Metaanalýza 97 štúdií z roku 2013 naznačuje, že nadváha bola spojená s nižším rizikom úmrtia než u ľudí, ktorí majú BMI do 24,9. Podľa klinického biochemika Borg Nordestgaard z Univerzity v Kodani, od roku 1976 do roku 2013 sa BMI, ktorá sa spája s najnižším rizikom úmrtia, zvýšila z 23,7 na 27, čo už spadá do kategórie nadváhy. Tento trend sa držal celé roky, vedci pritom brali do úvahy faktory vrátane veku, pohlavia, fajčenia a histórie kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.

"Táto štúdia je dôležitá, pretože v porovnaní s rokom 1970, dnes majú ľudia s nadváhou nižšiu úmrtnosť než tí s normálnou hmotnosťou. preto tieto výsledky naznačujú potrebu revidovať kategórie slúžiace na definovanie nadváhy, ktoré sú založené na dátach z doby pred rokom 1990. Vyzerá to tak, že ľudia s nadváhou nemusia mať veľké obavy, čo sa týka ich hmotnosti a celkovo zdravia ako predtým," uviedol Dr. Borge Nordestgaard.

Čítajte tiež: Táto žena si nestrihala vlasy dlhých 13 rokov: Takto to dopadlo!

2016-05-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: sciencenews.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia