Strašiak jojo efekt pri chudnutí: Držte sa tohto kroku a už nepriberiete!

Trápi vás vaša váha? Ak vydržíte rok držať diétu, možno už nikdy nebude vaším problémom!
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-20 06:00:00

Čo myslíte, ako dlho budete musieť vydržať s držaním diéty, kým vaše telo začne chudnúť? Nebude to tak dlho, pretože zmena stravy a cvičenie prináša so sebou zmenu telesnej hmotnosti počas krátkeho času. Ako ale odvrátiť jojo efekt, ktorý po niektorých "zaručených" diétach môže nastať?

Ako dlho budeme musieť diétu držať? Čo v skutočnosti z jedálnička vynechať a čo si môžem dopriať? Bude to mať vôbec nejaký výsledok? Tieto a mnohé ďalšie otázky nám napadajú pri zmene stravovacích návykoch a "nebiehaní" na istý druh diéty. Najdôležitejšia otázka ale je - kedy diéta zafunguje a čo keď s ňou prestanem? 

Poväčšine prichádza neželaný jojo efekt, kvôli ktorému už mnohí vzdali svoje snaženie. Svitá ale nová nádej! 

Nová štúdia prišla so záverom, že stačí 365 dní diéty či zdravého stravovania a vo vašom tele nastanú zmeny, ktoré budú nenávratné a postačia nato, aby ste ostali fit a nepribrali naspäť.

Naozaj stačí 12 mesiacov!

Diéta by v prvom rade nemala byť týranie, pretože tak vás to po pár mesiacoch omrzí.Preto by ste si mali vybrať taký druh, ktorý prináša vyvážený jedálniček, je vám pohodlný, nijako extra vás neobmedzuje, aspoň teda kým si na neho zvyknete. 

Dietetickými návykmi totiž v tele vieme docieliť chemické zmeny, ktoré okrem iného zahŕňajú aj spôsob, ako rýchlejšie prísť k novej váhe. Stačí teda vydržať a najmä udržať si nové návyky v dlhodobom horizonte a príde k zmenám, ktoré sú pre ďalší život prospešné.

Výskumníci z University of  Copenhagen našli v tele mechanizmus, ktorý je zodpovedný zato, aby sme po roku zdravého stravovania a prechod na „normálne“ jedenie neprišli späť k pôvodnej váhe.

Hlad je nepriateľ, treba ho ale prekonať! 

„Je prirodzené, že ak nebudeme jesť, zomrieme,“ povedal Singe Sorensen Torekov, profesor biomedicánskej vedy na univrzite v Kodani.

Hlad a pocit chute na čokoľvek totiž intenzívnejšie pociťujeme práve vtedy, keď sa vrhneme na diétu a odopieranie si jedla. Preto krátkodobé diéty nefungujú tak, akoby sme chceli a po väčšinou s nimi sekneme skôr, ako prídeme do „víťazného“ konca.

Hlad je totiž najväčší nepriateľ. Kým v minulosti bolo chudnutie o niečo ľahšie a viac menej aj nepotrebné, dnes máme k dispozícii toľko jedla, že je ťažké „udržať sa“. Práve preto je prekonanie hladu a posunutie hraníc hladiny rôznych hormónov je viac ako dobrá správa.

S hladom súvisí aj štúdia, ktorú sme tu zmieňovali. Vedci vzali 20 ľudí trpiacich obezitou, nariadili im prísnu diétu, ktorú museli dodržiavať osem týždňov. V priemere každý z nich zhodil 12 kilogramov.

Po tom, čo držali túto diétu počas najbližších 12 mesiacov sa zistilo, že ich telá produkovali menej hlad - vyvolávajúceho hormónu gherelínu a viac hormónu GLP-1, ktorý potláča chuť do jedla.

„Preukázali sme, že by sme sa nemali nikdy vzdávať. Ak sme schopní udržať hmotnosť v nižších číslach po dobu jedného roka, potom budeme chudnúť ľahšie,“ povedal Dr. Torekov.

Telo sa tak prispôsobí novým hodnotám rôznych hormónov a hlad nebude stresorom, ktorý v mnohých prípadoch hrá dôležitú úlohu a je príčinou, prečo sa cesta k vysnívanému telu končí skôr, ako sa vôbec naplno začne.

Čítajte tiež: Má 5 rokov a váhu dospelého človeka: Zadusí ho vlastný tuk?

Fotogaléria

2016-04-20 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, independent.co.uk, express.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia