Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zabudnite na hodiny strávené vo fitku: Táto činnosť je lepšia než akékoľvek cvičenie!

Presunie sa najúčinnejšie cvičenie z fitnes centra do záhrady?
Presunie sa najúčinnejšie cvičenie z fitnes centra do záhrady? (Zdroj: thinkstock.com)

Nebaví vás hodinové cvičenie vo fitness centre, potiaci sa ľudia všade naokolo? Máme pre vás dobrú správu! Táto činnosť je lepšia ako čokoľvek iné! Prekvapí vás, čo nato treba!

Zázračné účinky záhrady

Čas strávený vo fitness centre má svoje opodstatnenie, hrabkanie sa v záhrade je však porovnateľne účinné. Pol hodina výkopov je čo do spálenia kalórií rovnaká, ako hrabanie trávnika či polhodinové kosenie!

K prospechu záhradničenia sú naklonení aj lekári – sú totiž za to, aby sa náš každodenný život skladal z viacerých prospešných činností a nie len jednosmerné zameranie sa na hodinu či dve dvakrát týždenne vo fitku. Pár minút denne v záhradke vs hodinové makanie v telocvični – čo je pre vás prijateľnejšie?

Stačí pár minút v záhrade (samozrejme na dennej báze) a riziko srdcového infarktu sa znižuje o polovicu, ba čo viac – pridáte si 7 rokov k priemernej dĺžke života!

„Záhradkárstvo je skvelé – dostane vás na vzduch, pomáha budovať svalovú hmotu, spaľuje kalórie,“ povedal Naveed Sattar, odborník na metabolickú medicínu na Glasgow University.

Kľúčová je podľa neho udržateľnosť tohto zvyku. Žiaden efekt to nemá, ak si tento zvyk nezoberieme za svoj a nerobíme ho v určitých intervaloch.

Americká NHS odporúča cvičiť:

  • 150 minút týždenne – ak je to mierna námaha – chôdza, práca v záhrade
  • Alebo 75 minút namáhavého cvičenia – beh, hranie futbalu

Podľa prieskumu:

  • 80 % opýtaných uviedlo, že záhradničením zlepšili svoju kondíciu
  • 60 % z nich sa cítilo fyzicky lepšie po práci v záhrade
  • 53 % opýtaných práca zlepšila náladu
  • 70 % opýtaných uviedlo, že im práca v záhrade posilniť svaly na predlaktí
  • 52%  účastníkov prieskumu pocítilo lepšie svalstvo na nohách

Pozor na zdravie! 

Podľa Sattara je to dôkaz, že namáhavé cvičenie má svoje opodstatnenie, ale nie až v takej miere, ako sme si mysleli. Ak totiž žijeme sedavým spôsobom života, existuje tu určité riziko, že skok na namáhavé cvičenie môže byť tlakom na srdce, ktoré nemusí skončiť dobre.

Podľa kardiológa Harshila Dhutia z univerzity v Londýne je mierna až stredná záťaž prospešná pre srdce – znižuje sa ňou totiž možnosť ischemickej choroby srdca.

Okrem toho pravidelná práca v záhrade znižuje riziko obezity, cukrovky, niektorých typov srdcových chorôb, prispievajú k duševnej a fyzickej pohode. Spaľujeme kalórie a máme aj bližšie k prírode, čo znižuje naše psychické napätie.

Postačí aj polhodina a hneď nám bude lepšie – tento pozitívny výrok uverejnil Journal of Public Health.  Ak si pol hodinu práce v záhrade nájdete častejšie, prospejete svojmu zdraviu vo vysokej miere.

Makačka vo fitku a v záhrade - čo je lepšie? 

Ak radi počítate spálené kalórie, máme pre vás menšie porovnanie. Kosenie trávnika počas jednej hodiny znamená spálenie približne 400 kalórií. To je porovnateľné s behom na štyri míle. Hodina namáhavého cvičenia v telocvični, 20 minút na bežiacom páse či na rotopede spáli približne 600 kalórií. To je približne rovnaký počet ako spálite za tri hodiny v záhrade-  polievaním, kopaním, kosením. Výhodou je aj to, že kým pri aeróbnej činnosti je ten výdaj efektívny, no krátkodobý, práca v záhrade zahŕňa predĺžený výdaj energie.

To, koľko kalórií spálite závisí aj od toho, koľko času strávite v záhrade a ako často túto činnosť opakujete. Na rozdiel od chodenia do fitness centier je záhrada obrovskou výhodou – nemusíte cestovať, prezliekať sa, nahovárať kamarátky, ak sa vám nechce ísť samej. Stačí sa prezuť a na pár chvíľ vybehnúť popolievať kvety, zeleninu, pokosiť trávnik. Robíte pri tom pre svoje telo viac, ako si myslíte! 

Čítajte tiež: Každý deň vypil litre vody: Neuveriteľné, ako sa začalo meniť jeho telo deň po dni!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9