Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Priberá sa najviac maškrtením pri televízii? Omyl, toto môže za pneumatiky okolo bruška!

Prejedanie spôsobujú aj vaše ranné návyky. Napríklad raňajkovanie za pochodu. Zobraziť galériu (2)
Prejedanie spôsobujú aj vaše ranné návyky. Napríklad raňajkovanie za pochodu. (Zdroj: thinkstock.com)

Najčastejšou príčinou toho, prečo jete raňajky za pochodu je, že nestíhate. Možno ste zaspali a potrebujete sa najesť, alebo to tak máte jednoducho zaužívané. Robíte ale obrovskú chybu!

Vplyv raňajkovania počas chôdze totiž môže za vaše prejedanie a následné priberanie. Vedci z University of Surrey sa snažili tento problém rozlúsknuť.

Ukáž mi, ako ješ a ja ti poviem, či priberieš 

Neváhali preto a pustili sa to zaujímavého experimentu. Zúčastnila sa ho necelá stovka žien.

  • Pred experimentom 

Rozdelené boli do troch skupín, pričom každá mala inú podmienky. Časť žien dostala cereálnu tyčinku, ktorú zvyknú ľudia ráno jesť a počas experimentu mali prejsť určitú trasu.

Druhá skupina sa počas tohto experimentu „zabávala“ lepšie, pri jedení tej istej tyčinky mali pustenú krátku ukážku z obľúbeného sitcomu. To malo simulovať jedenie pri televízii, ktoré si niekedy neodpustíme.

Tretia skupina na tom bola ešte lepšie, pretože mohla jesť tyčinku počas rozhovoru s priateľmi pri stole

  • Po experimente 

Po tejto príjemnejšej časti ženy mali zodpovedať krátky dotazník a ponúknuté im bola opäť malé občerstvenie. V miskách na nich čakalo sladké pokušenie v podobe čokolády, zdravšia alternatíva v podobe mrkvy, tretia miska bola plná hrozna a v poslednej boli čipsy.

Táto časť testu mala zistiť, koľko a čo jednotlivé ženy z troch skupín zjedia a ako to vo výsledku vyzerá. Všetko sa na konci sčítalo a porovnalo a výsledky sú na svete.

Ženy, ktoré počas jedenia tyčiniek chodili, zjedli viac ako tie ostatné, v prípade čokolády to bol až päťnásobok!

Prečo sa po chôdzi prejedáme?

Na túto otázku sú až dve odpovede.

Tá prvá súvisí s tým, že chôdza si vyžaduje určité sústredenie. To si však vyžaduje aj jedenie. To, že sa viac sústredíme na chodenie spôsobuje, že sa narúša schopnosť spracovávať vplyvy stavy, takže sa cítime stále hladní a potrebujeme to „dohnať“ iným jedlom.

Druhé vysvetlenie je tiež logické. Chôdzu by údajne mal organizmus brať ako cvičenie, po ktorom automaticky potrebuje nabrať energiu a preto sme hladní.  

Špecializovaná diétna sestra Lori Rosenthal z Montefiore Medical Centre z New Yorku potvrdzuje výsledky štúdie a tvrdí, že je veľmi dôležité čo, kedy a za akých podmienok jeme.

„Tým, že spomalíme a dávame pozor, vieme rozoznať kedy začíname byť plní a tak prestávame s prejedaním. Keď sme niečím vyrušení, častejšie premeškáme tento bod, “ povedala Lori Rosenthal.

Na jedlo sa sústreďte! 

Podľa jej slov je pri jedení jedno pravidlo – ničím sa nerozptyľovať. Treba vypnúť počítač, odložiť telefón a plne sa sústrediť na jedlo.

Tiež je zlé jesť prvé, čo uvidíme, strategicky by sme mali myslieť dopredu a jedlo si tak pripraviť. Najlepšie je nakúpiť dopredu, napríklad v nedeľu s tým, že vtedy si presne uvedomíte čo budete variť či pripravovať si raňajky, takže aj dopredu premýšľať, čo skutočne potrebujete. 

Čítajte tiež: Zaručený spôsob, ako konečne získať ploché bruško: Dôležité je odhaliť príčinu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9