Populárne výzvy ovládli internet: Podvod alebo cesta za novou postavou!

Chcete mať vypracované telo? Cvičte a nezabúdajte na zdravé stravovanie.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-30 06:00:00

Na sociálnych sieťach i po celom internete sa šíri jeden z najnovších fenoménov, ktorý sa týka cvičenia - 30 alebo 14 denné výzvy na problémové partie tela. Sľubujú vyformovanie a spevnenie kriviek v priebehu krátkej doby. Oplatí sa do nich púšťať alebo patria do jedného vreca s názvom: Nezmysel?


Určite ste zaregistrovali niekoľkodňové výzvy, tzv. challenge. Princípom výzvy je denne odcvičiť predpísaný počet daného cviku a za mesiac či kratšie obdobie máte vypracovanú postavu. Ženy sa v nich udržujú fit, napríklad robením drepov či brušákov počas jedného mesiaca. Mužské výzvy sa týkajú silového cvičenia, ktoré sú skôr doménou pánov.

Aj keď by cvičenie malo byť súčasťou životného štýlu každého z nás a ide o normálnu vec, pri každej výzve nesmú chýbať veľký "humbuk" okolo toho. Ľudia sa doslova pretekajú v tvorení sľubov, o ktorými sa nezabudnú podeliť s ostatnými na sociálnej sieti alebo blogu a čakajú na podporujúce komentáre. Vety typu "dám to!", "idem do toho", "začínam výzvu", sú súčasťou každej výzvy. Mali by preto vedieť o tom aj iní, príp. zdieľaním výzvy sa ich snažia na to nahovoriť.

Bez zmeny stravovania

Základom týchto výziev má byť predovšetkým zlepšenie nášho zdravia. Väčšina výziev je však bez toho, že by uvádzali zmenu stravy. Oplatí sa však cvičiť, keď budeme mať jedálniček plný sladkostí a mastných jedál? Môžete robiť denne drepy, no výsledky neočakávajte. Aj preto mnohí považujú výzvy za nezmysel, že nefungujú, pritom urobili chybu v stravovaní..

Záťaž na organizmus?

Ďalšou nevýhodou je fakt, že pri takýchto extrémnych výzvach človek niekedy nemá možnosť „pripraviť“ sa na náhlu zmenu, ktorá nastane v cvičebnom pláne. Predstavte si, že by ste zo dňa na deň mali zaradiť do každodenného života cvičenie. Aj keď väčšina výziev začína s malým počtom cvikov a postupne sa každým dňoch zvyšuje, pre niektorých by už prvý deň mohol byť záťažou.

„Nevhodnosť výzvy záleží od druhu a spôsobu čo sa má vykonávať, pri extrémnej záťaži či spôsobe môže takýto druh výzvy neúmerne zaťažiť organizmus,“ povedal odborník na výživu.


Koniec hrbeniu a guľatému chrbtu: Najlepší cvik, vďaka ktorému nadobudne vaša postava pekné krivky takmer za okamih!


Jedna z najznámejších výziev, 30-dňová výzva na plank (brušný mostík):

Vlastná výzva je najlepšia!

Zmeňte sa nie podľa obrázku na internete, ale podľa seba. Aj ked výzvy nie sú úplnym nezmyslom a môžete s nimi dosiahnuť výsledky, avšak v spojení so zdravým stravovaním, najideálnejšie je stanoviť si vlastný cieľ. Vyzvite samých seba a nemusíte o tom nikde písať! Napr. dajte si za cieľ, že navštívite posilňovňu 3-krát do týždňa alebo zabehnete 5 km za 25 min. Potom len čakajte. Zmena určite príde.


Formujte si postavu spôsobom, ktorý vám bude vyhovovať. Čítajte tipy a rady ako schudnúť.


Zapisujte si, čo zjete

Keď sa už chcete dať na nejakú výzvu, skúste to. No len so zmenou jedálnička! Na to, aby ste najlepšie spoznali svoje stravovacie návyky a zistili, čo robíte zle, je dobré si ich zapisovať. Práve stravovací denníček je prvou vecou, ktorú by sme mali spraviť, kým sa naplno pustíme do zdravého životného štýlu.

Z osobnej analýzy stravovania sa následne určiť či prijímate málo energie alebo veľa, či prijímate viac tukov, sacharidov, či bielkovín atd. Taktiež si viete usúdiť či máte vhodné raňajky či večeru.. Pokiaľ by ste si to nevedeli sami analyzovať môžete využiť pomoc odborníka na stravovanie,“ povedal výživoý poradca Libor Javro.  

Nezabúdajte, že stačí však mesiac na to, aby ste si osvojili návyky a držali sa ich bez toho, aby vás to opäť lákalo vrátiť sa späť k obľúbenej čokoláde.

Za mesiac je určite možné si osvojiť stravovacie návyky, samozrejme, ideálne si osvojovať optimálne stravovanie, ktoré človeku neprekáža a neškodí, má určité zásady ktoré je možné využívať natrvalo nie len pri nejakej výzve.“ dodal Javro.

Do svojho jedálnička by ste však mali zaradiť viac ovocia a zeleniny, približne 125 ml šťavy z ovocia či zeleniny, šálku uvarenej či čerstvej zelenej listovej zeleniny, pol šálky čerstvej šťavy z ovocia a sušené ovocie. Na raňajky by sme si mali dopriať jednu porciu (ktorá odpovedá jednému z vyššie vymenovaných zdravých potravín), na obed a večeru si doprajte dve porcie. 

Čítajte tiež: Banán na prázdny žalúdok má neskutočnú silu: Znásobte jeho účinky vďaka tomuto elixíru!

2015-05-30 06:00:00  |  Text: Katka,   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healthchallenge.ca

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia