Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Temná stránka zhadzovania kíl: Pozrite sa, čo vám hrozí, ak schudnete!

Keď sa vďaka cvičeniu zbavíte prebytočných kíl, ešte to nemusí znamenať, že budete šťastní.
Keď sa vďaka cvičeniu zbavíte prebytočných kíl, ešte to nemusí znamenať, že budete šťastní. (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď vďaka zhodeným kilogramom budete zdravší a v lepšej kondícii, štíhlejšia postava vám nezaručí šťastie. Fyzickému zdraviu nepochybne prospieva. Avšak na psychické zdravie nemusí mať dobrý vplyv. Britská štúdia upozorňuje na vyššie riziko depresie!

Vedci sledovali dvetisíc pacientov s nadváhou či obezitou po dobu 4 rokov. Zistili, že tým, ktorí zhodili päť a viac percent telesnej hmotnosti (približne sedem kilogramov na osobu), sa zlepšilo fyzické zdravie, no duševné bolo na tom horšie. Takmer 80 percent osôb bolo náchylnejších k depresiám.

Neočakávajte dobrú náladu

Aj keď výsledky štúdie ukázali, že chudnutie môže vyvolať depresie, nie vždy je tomu tak. Je však isté, že po dosiahnutí ideálnej hmotnosti nemusíte byť šťastní a nemusí byť za každých okolností príčinou zlepšovania nálady.

"Nechceme nikoho odradiť od chudnutia, ktoré  má obrovský prínos pre fyzické zdravie, ale ľudia by nemali automaticky očakávať, že zhodenie prebytočných kilogramov okamžite zlepší všetky aspekty ich života,“ povedala Sarah Jacksonová, hlavná autorka štúdie z oddelenia epidemiológie a verejného zdravia na University College v Londýne.

Podľa odborníčky by ľudia mali byť realistickí, čo sa týka chudnutia a mali by byť pripravení na výzvy. Snažíme sa schudnúť, no neustále sme vystavení všadeprítomnému pokušeniu nezdravých potravín, čo si vyžiada „mentálnu“ daň a pevnú vôľu. To môže človeka stresovať a nálada je preč. Každý, kto niekedy držal diétu alebo sa snažil zhodiť prebytočné kilogramy vie, o čom je reč.

Pripravte sa poriadne

Výživový poradca Libor Javro upozorňuje, že často dochádza k trápeniu organizmu, či už po fyzickej, ale aj psychickej stránke, pri neodbornom znižovaní váhy.

„Preto odporúčam pri redukcii hmotnosti brať celý proces racionálne. Treba sa poriadne pripraviť ako po stravovacej, fyzickej, aj psychickej stránke a nenechať nič na náhodu,“ varuje Libor Javro.

Príprava po psychickej stránke je nasledovná:

  • Nerobiť na seba žiadne zbytočné nátlaky, napr. že musíte za každú cenu schudnúť.
  • Nedávať si prehnané ciele v závislosti na čase, ktorými nielen trápite svoj metabolizmus, ale aj myseľ.
  • Všetky kroky si dopredu rozpíšte, aby ste sa počas redukovania nemuseli trápiť, napr. čo budete jesť alebo ako budete cvičiť.
  • Nájdite si v rodine alebo u kamarátov človeka, ktorý vás bude podporovať.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9