Spaľujte tuky ostošesť: Pomôžu vám tieto potraviny (1. časť)

Mandle patria medzi potraviny, ktorá naštartujú chudnutie.
Zdroj: photl.com
2014-01-29 11:45:00

Športovanie samo o sebe vás tukov nezbaví. Kľúčovú úlohu pri chudnutí zohráva upravený jedálniček. Zaraďte doň tieto potraviny a spaľovanie tukov pôjde ako po masle!

Čierna fazuľa

Šálka ​​čiernej fazule obsahuje neuveriteľných 15 gramov bielkovín. Navyše, nenájdete v nej nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v ostatných zdrojoch bielkovín, ako je napr. červené mäso.

Ovos

Ovos je bohatý na vlákninu, takže vás zasýti na celý deň. Už len pol šálky ovosu skrýva 4,6 gramov rezistentného škrobu a zdravej vlákniny, ktoré podporujú metabolizmus a spaľovanie tukov.

Avokádo

Nebojte sa tukov! Vyberte si však tie, ktoré sú zdravé. Kyselina olejová, zlúčenina v avokáde, ktorá patrí medzi zdravé mononenasýtené tuky, môže upokojiť vaše telo od hladu a zasýti vás. Konzumujte denne štvrť alebo pol avokáda a pozerajte sa, ako sa váš brušný tuk doslova „topí“! Toto ovocie je tiež plné vlákniny a bielkovín.

Losos

Losos sa považuje za najzdravšiu rybu. Lososové mäso je veľmi diétne a nízkoenergetické. Stačí len kúsok lososa a váš organizmus sa vám poďakuje za cenné látky. Vysoký podiel bielkovín, omega 3-mastných kyselín, vitamínu D a vitamíny skupiny B. To všetko robí z lososa jednu z najzdravších a najdiétnejších potravín. Obsahuje tiež množstvo minerálov a chráni srdce pred vznikom srdcových ochorení.

Čučoriedky

Predstavujeme vám zázračné ovocie, ktoré je priam chudnúcou bombou. Aby toho nebolo málo, je výborné aj na vaše srdce. Vďaka jednej šálke tohto ovocia denne spálite 80 kalórií. Obsahuje vlákninu, vďaka ktorej vám navodí pocit sýtosti.

Nejeden výskum potvrdil súvislosť medzi stravou bohatou na čučoriedky a stratou brušného tuku, teda tuku spájaného s cukrovkou a srdcovými chorobami. Antioxidanty v čučoriedkach môžu zmeniť spôsob, akým telo ukladá a spracováva cukor, a tiež riadiť hladinu inzulínu.

Brokolica

Či už varená alebo surová, táto kapustová zelenina je známa svojimi účinkami pri prevencii rakoviny. Je cenným zdrojom vápnika, vlákniny a má nízky obsah kalórií. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C zvyšuje metabolizmus. Patrí medzi najzdravšie potraviny, dokonca jej nemôže konkurovať ani kapustová polievka, od ktorej je brokolica oveľa zdravšia.

Hnedá ryža

Hnedá ryža je výživnejšia ako klasická biela. Ide o tzv. nelúpanú ryžu, ktorá je prvotnou, prírodnou a neopracovanou formou. Jej leštením vznikne biela podoba.

Hnedá ryža patrí medzi potraviny, ktoré majú nižšiu energetickú hustotu, čo znamená, že vás naplní, ale na druhej strane má nízky obsah kalórií. Jedna štúdia zistila, že ženy, ktoré jedli potraviny s vyššou energetickou hustotou, mali trikrát väčšiu hmotnosť po dobu šiestich rokov, než ženy, ktoré jedli potraviny s nižšou energetickou hustotou.

Hruška

Jedna hruška obsahuje 15 % denného odporúčaného množstva vlákniny. Najnovšia štúdia zistila, že ženy, ktoré jedli tri hrušky denne, prijali celkovo menej kalórií a stratili väčšiu váhu, než tie, ktoré hrušky nejedli. Navyše prečisťuje črevá a odstraňuje poruchy trávenia.

Víno

Resveratrol, známy antioxidant vo víne, zastavuje ukladanie tukov. Štúdie ukazujú, že mierni konzumenti vína majú užší pás a menej tuku na bruchu ako konzumenti piva.

Grapefruit

Dokonca aj vtedy, keď ste vo svojom jedálničku nič nemenili, vám môže grapefruit pomôcť schudnúť. Stačí, ak si dáte  pred každým jedlom polovicu tohto ovocia a zbavíte sa až pol kila za týždeň!

Zlúčenina v grapefruite môže znížiť hladinu inzulínu v krvi, teda hormónu ukladania tuku a to môže viesť k strate hmotnosti. Keďže obsahuje min. 90% vody, môže vás zasýtiť, takže budete jesť menej.

Mandle

Orechy sú ďalšou superpotravinou, bohatou na zdravé tuky, ktoré vám pomôžu schudnúť. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí konzumovali porciu orechov denne počas nízkosacharidovej diéty, sa zbavili viac kilogramov, než tí, ktorí mali rovnaký jedálniček a jedli orechy len občas ako dezert.

Zelený čaj

Zelený čas vás hydratuje rovnako ako voda a pomôže vám zbaviť sa prebytočných kilogramov. Antioxidanty v zelenom čaji naštartujú spaľovanie tukov a kalórií. Jedna štúdia zistila, že päť šálok denne môže pomôcť k strate až dvakrát toľko kilogramov.

To nie je zďaleka všetko! Budúci týždeň sa dozviete o ďalších potravinách, ktoré zrýchľujú metabolizmus a pomôžu vám schudnúť.

2014-01-29 11:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: health.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia