Pocíťte závan mora: Stredomorská diéta zatočí s kilami i chorobami

Ryba a zelenina sú súčasťou stredomorskej diéty, ktorá je prospešná pre naše zdravie.
2013-03-09 10:00:00

Presuňte sa z chladného počasia do teplých stredomorských oblastí a objavte tajomstvo štíhlej línie a dlhovekosti jej obyvateľov! Zatočiť s kilami a pritom zlepšiť zdravie dokáže stredomorská diéta. Vyskúšajte jedálniček plný stredomorských dobrôt a šalátov, vďaka ktorému zaručene schudnete a hlavne prospejete svojmu srdcu.

Ide o nedrastický spôsob chudnutia, pri ktorom vám nehrozí jojo efekt.

Tento druh diéty je vynikajúci v tom, že máte pri ňom zaručený úbytok kilogramov a tiež pevnejšie zdravie, keďže znižuje riziko srdcových ochorení. Dôkazom je nedávna analýza, ktorá potvrdila, že u viac ako 1,5 milióna dospelých, dodržiavajúcich stredomorskú diétu, bolo preukázané znížené riziko kardiovaskulárnej mortality, výskytu rakoviny a úmrtnosti na rakovinu a tiež výskytu Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Z toho dôvodu množstvo výživových poradcov a rôznych vedeckých organizácií podporuje dospelých pri stredomorskom stravovaní ako prevencii závažných chronických ochorení.

Pravidlá stredomorskej diéty

Pri dodržiavaní stredomorskej diéty sú dôležité tieto pravidlá:

  • Majte dostatok pohybu.
  • Uprednostňujte potraviny na rastlinnej báze, ako ovocie, zelenina, celé zrná, strukoviny a orechy.
  • Vymeňte maslo za zdravé tuky v podobe olivového a repkového oleja.
  • Namiesto soli dajte prednosť bylinkám a koreninám.
  • Obmedzte konzumáciu červeného mäsa.
  • Jedzte rybu a hydinu aspoň dvakrát týždenne.
  • Do jedálnička môžete zaradiť aj pitie červeného vína.

Stredomorská diéta je tiež zástancom toho, aby ste si každé jedlo vychutnali s rodinou a priateľmi.

Základom je zelenina, ovocie a ryby

Súčasťou jedálnička sú hlavne zelenina, ovocie a ryby, pričom sa vylučuje konzumácia nezdravých tukov, ktoré sú v mastných jedlách a sladkostiach. Súčasťou vašej životosprávy môže byť občas aj ryža či cestoviny, no mali by ste si odpustiť červené mäso. Príkladom sú Gréci, ktorí červené mäso takmer vôbec nejedia, zato si doprajú každý deň niekoľko porcií (zvyčajne až 8 porcií) zeleniny a ovocia, ktoré sú bohaté na antioxidanty.

Doprajte si orechy a zrná

Súčasťou tejto stravy sú aj orechy, ktoré síce majú vysoký obsah tuku, ale väčšina z nich sú nenasýtené. Orechy by ste však nemali konzumovať vo veľkých množstvách, keďže majú tiež vysoký obsah kalórií. Nejedzte ich každý deň a doprajte si len hrsť nesolených a nepražených orechov.

Oblasti Stredomoria sú typické tým, že konzumujú veľa zŕn, predovšetkým tých, ktoré sú celozrnné a nachádzajú sa v chlebe. Avšak, s maslom ho ľudia v týchto oblastiach nekonzumujú. Potrú si ho olivovým olejom a zdravú pochúťku si vychutnajú v spoločnosti rodiny. Urobte to tak aj vy!

Pohárik vína vám neublíži

Po celé roky mnohí vedci skúmali zdravotné účinky alkoholu a odmietajú jeho nadmernú konzumáciu, ktorá má negatívne účinky na zdravie. Avšak, alkohol s mierou, bol spojený so zníženým rizikom srdcových ochorení, čo potvrdili niektoré výskumy.

Stredomorská diéta dovoľuje konzumáciu primeraného množstva vína, čo znamená, že nie viac ako 148 ml vína pre ženy a mužov vo veku nad 65 rokov. Pre mužov, ktorí majú menej ako 65 rokov, by nemali vypiť viac ako 296 ml. Väčšie množstvo môže naopak zvýšiť riziko zdravotných problémov, vrátane zvýšeného rizika niektorých typov rakoviny.

Konzumujte tie správne tuky

Základom stredomorskej diéty nie je úplne vylúčiť konzumáciu tukov, ale vybrať si tie správne typy tukov. Táto diéta odmieta nasýtené tuky a oleje, ktoré prispievajú k vzniku srdcových ochorení. Hlavným zdrojom tuku je olivový olej, ktorý obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu LDL, t.j. zlého cholesterolu. Vyberte si extra panenský alebo panenský olivový olej, tak máte istotu, že obsahujú najvyššiu úroveň ochranných rastlinných zložiek, ktoré majú antioxidačné účinky.

Výborný je aj repkový olej a niektoré orechy, ktoré obsahujú prospešnú linolénovú kyselinu, čo je typ omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny majú nižšiu hladinu triglyceridov, znižujú zrážanlivosť krvi a sú spojené so znížením srdcového infarktu a pomáhajú zmierniť krvný tlak. Nezabúdajte ani na ryby ako makrela, sleď, sardinky, tuniak a losos - sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Je to životný štýl

Stredomorská diéta nie je ani tak diétou, ale skôr životným štýlom, ktorým si udržíte pevné zdravie a dožijete sa mnoho rokov. Mnohí špecilisti na výživu a chudnutie považujú stredomorskú diétu za kľúč k tomu, ako sa dožiť dlhovekosti.

2013-03-09 10:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: mayoclinic.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia