Uhorka je kráľovnou našich záhrad: Benefity, po ktorých ju už nikdy nenazvete obyčajnou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-23 06:00:00

Uhorka má neslávny titul najbežnejšej zeleniny z našich záhrad. Mnohí ľudia ju považujú za menej hodnotnú aj vďaka jej nižšej trhovej cene. Tento článok vás však vyvedie z omylu.

K uhorke sme zbytočne nespravodliví, keď ju nazývame obyčajnou zeleninou. Podľa nemeckého portálu Stern.de sú uhorky priam výnimočnou zeleninou. Keď ste smädní a nemáte poruke pohár vody, siahnite po uhorke! Približne 95 percent jej obsahu tvorí voda, vďaka čomu je výborným zdrojom osvieženie počas horúcich letných dní. Zvyšných päť percent tvoria sacharidy, bielkoviny a tuky.

Čítajte viac: Žena každý deň vypila nálev z kyslých uhoriek: Po 7 dňoch nastali tieto zmeny

Okrem vysokého obsahu vody je uhorka nabitá aj živinami – tie sa však nachádzajú najmä tesne pod šupkou, preto by ste ju nemali šúpať a konzumovať výhradne tak, ako ju príroda stvorila.  Nájdete v nej vitamíny B, C a E vrátane minerálnych látok. Navyše, je aj úžasne ľahkou potravinou – sto gramov uhorky má len 12 kalórií.

Prvá pomoc po opaľovaní

Uhorky sú nepochybne najosviežujúcou letnou zeleninou. Aj preto bývajú základnou surovinou chladených letných limonád. Ich vlastnosti sa tiež osvedčili v kozmetickej starostlivosti. Vynikajúco totiž hydratujú slnkom namáhanú pokožku. Pokožke dodávajú vlhkosť, a súčasne ju detoxikujú. Stačí nakrájať uhorku na plátky a poprikladať ich na tvár a dekolt. Tento postup sa podľa ľudových receptov osvedčil aj pri pokožke spálenej od slnka.

Tip na svieži dych

Na záver, existuje ešte jeden dobrý dôvod, prečo siahnuť po uhorke. Je skvelou zbraňou proti zápachu z úst! Pretože má antibakteriálne vlastnosti, likviduje v ústach baktérie spôsobujúce nevábny dych. Keď nemáte žuvačku, vraj si stačí vložiť kúsok uhorky na pol minúty do úst a vyhrali ste!

Fotogaléria


Tagy:
zelenina uhorka

2018-06-23 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia