Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežná prísada v kuchyni prekonáva všetky potraviny: Skrytý účinok sódy bikarbóny

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Gazdinky si bez nej nevedia predstaviť život, no možno bude nepostrádateľnou aj pre lekárov! Konzumácia sódy bikarbóny údajne môže podporiť účinok imunoterapie v boji proti ťažko liečiteľným nádorom.

 

Môže tento jednoduchý a lacný spôsob zlepšiť súčasnú liečbu rakoviny? V nádoroch sú veľké časti zbavené kyslíka. Vedci vedia, že tieto hypoxické oblasti majú tendenciu byť najviac odolné voči liečbe. Ak bunka nemá prístup k dostatočnému kyslíku, vstupuje do stavu, ktorý je známy ako pokojný stav. Molekálny spínač mTORC1 je zodpovedný za posúdenie situácie pred tým, ako informuje bunku o tom, či má alebo nemá sa rozdeliť. Ak nie je prítomný mTORC1, interné procesy bunky sa vypnú. Hlboko v nádoroch je aktivita mTORC1 takmer neexistujúca.

Čítajte tiež: Sladká pomsta ovocia, ktorá zmení fungovanie tela: Z konzumácie jahôd sa môžete dlho spamätávať!

Sóda, kyselina a rakovina

Nový výskum sa ponára hlbšie do tohto mechanizmu a našiel neuveriteľne jednoduchý spôsob, ako to zvrátiť - pomocou jedlej sódy. Štúdia sa uskutočnila v inštitúte Wistar a University of Pennsylvania, ktoré sa nachádzajú vo Philadelphii. Vedci zverejnili výsledky tohto týždňa v časopise Cell.

Zistilo sa, že lyzozómy, nepatrné vačky enzýmov, ktoré rozkladajú proteíny a iné biomolekuly, zohrávajú kľúčovú úlohu. Tieto lyzozómy sa zvyčajne nachádzajú vedľa jadra. Avšak, ak je prostredie kyslé - počas hypoxie, proteínové motory transportujú lyzozómy nesúce mTORna iné miesta. Tento pohyb mTOR od jadra ho tiež prepravuje z proteínu s názvom RHEB, ktorý je nevyhnutný pre jeho fungovanie. Bez primárneho aktivátora sa aktivita mTOR znižuje, bunkové procesy spomaľujú a väčšina metabolických aktivít sa zastaví. Bunky nechcú vytvárať proteíny alebo iné biomolekuly, keď sú pod stresom. Chcú spomaliť  a len sa prebudiť, keď sa veci vrátia do normálu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podpora imunoterapie

Keď bunka vstúpi do pokojného stavu, lieky na rakovinu sú oveľa menej účinné. Vedci chceli zistiť, či by sa to dalo zvrátiť. Zistili, že keď myši dostali do pitnej vody sódu, kyslosť pokojových oblastí nádorov bola zvrátená.

"Celý nádor sa akoby rozsvieti aktivitou mTOR. Predpoveďou by bolo, že opätovným prebudením týchto buniek by sme mohli urobiť nádor oveľa citlivejší na terapiu," povedal Dang, čo videl so svojim vedeckým tímom po tom, čo myši konzumovali sódu.

Jednoducho povedané, sóda môže znížiť kyslosť v nádoroch, čím sa rakovinové bunky stávajú  aktívnejšími. Aktívne bunky sú ľahšie zacielené chemoterapiou a imunoterapiou.

Úloha kyslosti v progresii rakoviny a liečbe je začínajúca oblasť výskumu, čo znamená, že bude treba zrealizovať ešte veľa práce  výskumov. Dang a jeho tím plánujú pokračovať vo svojom experimentovaní so zameraním na to, ako kyselina ovplyvňuje imunoterapiu.

Viac o téme: Sóda bikarbóna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9