Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Doktorka prezradila, čo dokážu dve lyžice repkového oleja denne: Toto ste o ňom netušili!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ako tuky súvisia s našimi bunkami? Na tuky by sme sa nemali pozerať len ako na vinníkov za nadváhu, vysvetľuje doktorka Katarína Babinská, odborníčka na výživu. Sú totiž nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

 

Každá bunka je ohraničená bunkovou membránou, ktorá oddeľuje obsah bunky od vonkajšieho prostredia, pričom hlavnou súčasťou bunkových membrán sú práve tuky. „Vlastnosti bunkových membrán závisia od toho, aké mastné kyseliny sa v nich nachádzajú, čo zasa závisí od toho, aké tuky prijímame stravou. Bunkové membrány sú v lepšej kondícii, ak obsahujú dostatočné množstvo nenasýtených mastných kyselín a ak sa zachová optimálny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín,“ potvrdzuje odborníčka na výživu, doktorka Katarína Babinská.

Čítajte viac: Tekutý poklad ako súčasť domácej lekárničky: Zbohom kŕčové žily vďaka kuchynskému oleju

Niektorí z nás stále tuky vnímajú predovšetkým ako živinu zodpovednú za prírastok hmotnosti. „V skutočnosti sú základnou živinou, ktorá je v primeranom množstve potrebná pre správne fungovanie organizmu. Tuky sú najbohatším zdrojom energie pre naše telo, ale plnia aj ďalšie funkcie,“ dodáva Babinská. Tuky sú tiež zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ktoré si organizmus nevie sám vytvoriť. Telo je preto je odkázané na ich príjem zo stravy.

A spomedzi rastlinných olejov práve repkový olej obsahuje najviac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, zriedka prítomných v našej strave. Nie je však dôležité len množstvo, ale aj pomer. Repkový olej sa z hľadiska výživy človeka vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastných kyselín, teda 2:1.

Zlepšuje štruktúru spotreby mastných kyselín

Už denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka. Zvýšený príjem repkového oleja na úkor tukov s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a omega-6 kyselín zlepšuje štruktúru spotreby mastných kyselín.

Tuk uložený v organizme má ochrannú funkciu. „Obaľuje a mechanicky chráni niektoré dôležité orgány, podkožný tuk má úlohu pri ochrane pred nadmernými stratami tepla a udržiavaní stálej telesnej teploty,“ dopĺňa Babinská.

Viac o téme: Repkový olejKatarína Babinská
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9