Paradoxné zistenie o častej konzumácii vajec: Toto by ste nečakali ani náhodou!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-25 05:55:00

Raz ich velebia, potom zasa zatracujú. Vajcia patria k najkontroverznejším potravinám našej kuchyne. Dôvodom je podozrenie, že prispievajú k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Aj preto vás možno závery najnovšej vedeckej štúdie prekvapia.

 

Ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaradia jedno vajce denne, by mohli výraznejšie znížiť riziko vzniku srdcovo-cievneho ochorenia, tvrdia čínski vedci v spolupráci s britskými, ktorí svoje zistenia publikovali v magazíne Heart. Vajcia sú výdatným zdrojom bielkovín, vitamínov a iných bioaktívnych zložiek vrátane cholesterolu. Ten však podľa vedcov nemusí byť dôvodom na obavy.

Čítajte viac: Vplyv usadenín na jednotlivé telesné orgány: Nánosy odpadu dokážu zamávať s celým telom!

Kardiovaskulárne ochorenia zabíjajú milióny ľudí a rekordérmi v počte úmrtí na problémy so srdcom a cievami sú aj Slováci. Vo väčšine západných krajín si životy berie najmä ischemická choroba srdca. Keby ľudstvo našlo spôsob, ako počet úmrtí znížiť, bol by to úspech.

Čínski výskumníci tvrdia, že predchádzajúce štúdie vysokú koreláciu medzi ischemickou chorobou srdca alebo mŕtvicou nenašli. Tím vedcov vedený profesorom Limingom Li and doktorom Canqingom Yu preskúmal najprv údaje o približne pol milióna dospelých Číňanov vo veku 30 až 79 rokov. Vedci sledovali, ako často konzumovali počas štyroch rokov vajcia a či to malo nejaký vplyv na ich zdravotný stav.

Vajce ako prevencia?

Do novej štúdie zapojili viac ako 400-tisíc zdravých ľudí bez rakoviny, cukrovky alebo srdcovo-cievneho ochorenia. Približne 13 percent účastníkov bežne konzumovalo menej ako jedno vajce denne, 9 percent konzumovalo vajce zriedka alebo nikdy.

Paradoxne, ľudia, ktorí jedli vajce denne, resp. mali vajce v strave častejšie, nemali také vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení ako tí, ktorých jedálniček zahŕňal vajcia len príležitostne. Predovšetkým denní spotrebitelia vajec mali o štvrtinu znížené riziko úmrtia na hemoragickú mŕtvicu. Znížené však bolo aj riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia (o 18 percent) a ischemickej choroby srdca (o 12 percent). Na základe týchto výsledkov sa vedci domnievajú, že mierna spotreba vajec (jedno vajce denne), môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
vajce cholesterol

2018-05-25 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia