Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Infarkt zo syra? Šokujúci nález nebezpečných látok v obľúbenej pochúťke!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je skvelou pochúťkou. Jeho rôzne druhy, vône a chute z neho robia jednu z najžiadanejších kulinárskych surovín. Dlhé roky sa však diskutuje o tom, či je syr skutočne pre nás zdravý. Ak ste si práve pripravili toast s plátkovým syrom, nemali by ste tak často robiť…

Problém menom fosfáty

Nemeckí odborníci upozorňujú na konzumáciu syra, ktorý v sebe v skutočnosti skrýva nebezpečné látky, o ktorých vie len málokto. Nikto si neuvedomuje, čo vlastne dáva do svojho tela a že, na prvý pohľad, nevinný syr, obsahuje množstvo zdraviu škodlivých látok. Problémom sú totiž fosfáty, ktoré sa používajú na výrobu plátkového i taveného syra! Tieto látky robia z taveného syra roztierateľný, takže hneď po vybratí z chladničky môže ísť na krajec chleba.

Čítajte tiež: Veľký športový mýtus, ktorému slepo veríme: Zarážajúci dôkaz o populárnom zvyku

Čo robí s telom?

Ľudské telo potrebuje fosfát, aby mohlo správne fungovať. Podieľa sa na množstve metabolických procesov a je dôležitý pri stavbe kostí a zubov. Nachádza sa v potravinách ako strukoviny,orechy a mäso. Polovica prijatého fosforu vniká do krvi a zvyšok sa vylučuje. Ako uvádza nemecký týždenník Stern, fosfor v prírodnej forme nie je škodlivý.

Iné je to však v prípade fosfátov, ktoré sa do potravín pridávajú umelo! Vo veľkom množstve môžu uškodiť organizmu. Majú schopnosť meniť vnútorné steny ciev. Výsledkom je pri ich pravidelnej konzumácii srdcovo-cievne ťažkosti! Ak plátkové syry konzumujete často a vo veľkom množstve, organizmus nedokáže spracovať soli, ktoré sa tak ukladajú na stenách ciev. Hrozí infarkt a vaše kosti budú krehkejšie, keďže fosfáty zabraňujú organizmu využívanie vápnika. O to horšie pre ľudí s ochoreniami obličiek, ktorí nemôžu vylučovať fosfáty močom. Avšak, aj u zdravých ľudí môžu fosfáty poškodiť krvné cievy v srdci!

Infarkt zo syra? Šokujúci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ich odhalíte?

Odborníci odporúčajú dať prednosť čerstvým potravinám. Taktiež by mali byť fosfáty na obaloch potravín jasnejšie označené. Málokto ich dokáže totiž odhaliť. Často sa skrývajú pod inými názvami, ako taviace soli, stabilizátory alebo konzervačné látky. Navyše, fosfáty sa skrývajú za Éčkami. Nachádzajú sa v mäsových výrobkoch, cukrovinkách, sladených nápojoch a v spomínaných syroch.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9