Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-03 05:55:00

Kefír je odnepamäti považovaný za mimoriadne cennú a zdravú potravinu. Okrem toho, že upravuje črevnú mikroflóru a posilňuje imunitu, má aj ďalšie zdravotné benefity, o ktorých ste doteraz ešte nepočuli!

Podľa amerických vedcov má pitie kefíru pozitívny zdravotný vplyv aj na výšku krvného tlaku. Navyše, zlepšuje komunikáciu medzi mozgom a tráviacim systémom. Obľúbený fermentovaný nápoj súčasne pomáha udržiavať rovnováhu prospešných baktérií v črevnom mikrobióme.

Čítajte viac: Tajomstvo mliečnych výrobkov: Rozdiel medzi jogurtom, acidkom a kefírom

Ako uvádza portál Sciencedaily.com, už predchádzajúce výskumy poukázali na to, že nerovnováha črevnej mikroflóry môže viesť u niektorých ľudí k zvyšovaniu krvného tlaku. Zároveň si vedci všimli, že probiotiká dokážu tento stav eliminovať. 

Tri zdravotné benefity

Vedci z Alabamskej univerzity sa účinok prospešných baktérií a látok obsiahnutých v kefíre rozhodli otestovať na potkanoch v spolupráci s brazílskymi výskumníkmi z Univerzity Vila Velha. Sledovali, či môže kefír znižovať krvný tlak.

Jedna skupina zvierat s hypertenziou dostávala kefír, druhá skupina s hypertenziou kefír nedostávala a tretia s normálnym krvným tlakom bola kontrolná, pričom kefír v strave nemala zahrnutý. Po deviatich týždňoch mali potkany s vysokým krvným tlakom užívajúce kefír v tele nižšie hladiny endotoxínov, ktoré poškodzujú bunky, nižší krvný tlak, ako aj zlepšenú permeabilitu čriev.

Podľa odborníkov kefír nielenže obnovuje prirodzenú rovnováhu dôležitých baktérií v črevách, ale zlepšuje tiež produkciu enzýmu, ktorý je nevyhnutný pre normálne fungovanie nervového systému. Domnievajú sa, že ide o nový dôkaz o prepojení a spolupráci tráviaceho a nervového systému.

Fotogaléria


Tagy:
vysoký krvný tlak probiotikum pitie kefíru

2018-05-03 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia