Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!
Zdroj: gettyimages.com
Kefír je odnepamäti považovaný za mimoriadne cennú a zdravú potravinu. Okrem toho, že upravuje črevnú mikroflóru a posilňuje imunitu, má aj ďalšie zdravotné benefity, o ktorých ste doteraz ešte nepočuli!
Podľa amerických vedcov má pitie kefíru pozitívny zdravotný vplyv aj na výšku krvného tlaku. Navyše, zlepšuje komunikáciu medzi mozgom a tráviacim systémom. Obľúbený fermentovaný nápoj súčasne pomáha udržiavať rovnováhu prospešných baktérií v črevnom mikrobióme.
Čítajte viac: Tajomstvo mliečnych výrobkov: Rozdiel medzi jogurtom, acidkom a kefírom
Ako uvádza portál Sciencedaily.com, už predchádzajúce výskumy poukázali na to, že nerovnováha črevnej mikroflóry môže viesť u niektorých ľudí k zvyšovaniu krvného tlaku. Zároveň si vedci všimli, že probiotiká dokážu tento stav eliminovať.
Tri zdravotné benefity
Vedci z Alabamskej univerzity sa účinok prospešných baktérií a látok obsiahnutých v kefíre rozhodli otestovať na potkanoch v spolupráci s brazílskymi výskumníkmi z Univerzity Vila Velha. Sledovali, či môže kefír znižovať krvný tlak.
Jedna skupina zvierat s hypertenziou dostávala kefír, druhá skupina s hypertenziou kefír nedostávala a tretia s normálnym krvným tlakom bola kontrolná, pričom kefír v strave nemala zahrnutý. Po deviatich týždňoch mali potkany s vysokým krvným tlakom užívajúce kefír v tele nižšie hladiny endotoxínov, ktoré poškodzujú bunky, nižší krvný tlak, ako aj zlepšenú permeabilitu čriev.
Podľa odborníkov kefír nielenže obnovuje prirodzenú rovnováhu dôležitých baktérií v črevách, ale zlepšuje tiež produkciu enzýmu, ktorý je nevyhnutný pre normálne fungovanie nervového systému. Domnievajú sa, že ide o nový dôkaz o prepojení a spolupráci tráviaceho a nervového systému.
Fotogaléria
vysoký krvný tlak probiotikum pitie kefíru