Horká čokoláda je skvelou prevenciou: Má to však háčik, musí mať takýto obsah!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-27 15:30:00

Odborníci už dlho tvrdia, že má horká čokoláda viaceré prínosy pre zdravie. Za pravdu im dávajú aj najnovšie výskumy. Experti sa zhodujú, že obľúbená kakaová pochúťka zlepšuje pamäť, imunitu i náladu a znižuje stres a zápalové procesy, má to však jeden háčik.

Podľa vedcov vynikajú zdravotnými benefitmi len niektoré najkvalitnejšie druhy čokolád – sú to práve tie, ktoré obsahujú minimálne 70-percentný podiel kakaa. Experti teraz vykonali historicky prvú štúdiu, ktorá účinky konzumácie horkej čokolády skúmala na ľuďoch. Zaujímalo ich, či môže táto sladká pochúťka prospievať mozgu, ale aj endokrinnému a kardiovaskulárnemu systému.

Čítajte viac: Spôsobuje čokoláda akné? Oblúkom sa vyhnite tejto ingrediencii a je po probléme!

Podľa výskumníka Lee S. Berka z Loma Linda University, odborníka na psychoneuroimunológiu, je účinok čokolády tým výraznejší, čím viac kakaa obsahuje, uvádza portál Sciencedaily.com. Flavonoidy prítomné v kakau sú veľmi silnými antioxidantmi s protizápalovými účinkami, a to najmä v súvislosti so zdravím mozgu a v dlhodobom horizonte aj srdca.

Čo sa teda stane s vaším telom, keď zjete kúsok horkej čokolády? Vysoká koncentrácia kakaa v 70-percentnej čokoláde dokáže posilniť imunitnú pohotovosť organizmu a nielen to! Pre mozog je súčasne okamžitým dopingom, ktorý zlepšuje schopnosť učenia, pamäti a napravuje v ňom poškodenia vyvolané stresom. Preto možno horkú čokoládu považovať za superpotravinu, ktorá patrí napriek obsahu cukru medzi povolené stravovacie prehrešky.

Okrem čokolády sú zdravé aj produkty zo surového kakaa, ktoré sú bohatým zdrojom betakaroténu, železa, bielkovín, omega 3 kyselín, vápnika, zinku, železa, medi, draslíka, síry, vitamínov skupiny B a horčíka.

Kvalitná čokoláda má množstvo benefitov

  • Obnovuje pružnosť tepien, znižuje krvný tlak, ako aj hladinu cholesterolu v krvi a pomáha správnemu fungovaniu srdca.
  • Chráni pokožku, oči, mozog a iné orgány pred starnutím.
  • Odstraňuje z tela škodlivé látky.
  • V rámci prevencie podporuje tvorbu inzulínu v tele.
  • Prečisťuje a vyživuje pleť, podporuje prekrvenie a pri pravidelnej dlhodobej konzumácii poskytuje aj prirodzenú ochranu proti škodlivému slnečnému žiareniu.
  • Stimuluje mozog vďaka zvyšovaniu hladiny kyseliny arachidonovej, ktorá pomáha komunikácii nervových buniek (zapojenie intelektu)a podporuje neurochemické procesy či odolnosť voči únave.
  • Nabíja energiou, pomáha bojovať proti stresu, zmierňuje pocity úzkosti a zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu, stimuluje tiež vylučovaniu endorfínov a časť mozgu, ktorá tlmí bolesť.
  • Zvyšuje odolnosť voči chorobám, chráni bunky pred voľnými radikálmi.
  • Pôsobí ako antidepresívum najmä u žien s PMS (predmenšturačným syndrómom).

Čokoláda a zdravý životný štýl

Čokoláda sa dokonca odporúča ako vhodný doplnok pri vytrvalostných športoch. Ak aj nie ste fanúšikom horkej čokolády, lebo vám jej chuť nevyhovuje, nezúfajte. Keďže čokoláda patrí medzi obľúbené príchute Slovákov, nachádza sa v mnohých produktoch, ktoré nájdete na našom trhu. Ak si chcete zabezpečiť zdravý prísun čokolády vo vašej strave, vyhľadávajte v zložení produktov horkú čokoládu. Na slovenskom trhu už nájdete aj čerstvé mliečne výrobky s horkou čokoládou, v ktorých sa spájajú benefity mliečnych produktov a lahodnej čokolády.

Fotogaléria


Tagy:
kakao horká čokoláda flavonoidy

2018-05-27 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia