Čo sa stane, keď odmietnete červené mäso? Zásah do organizmu, za ktorý sa poďakujete

Zdroj: gettyimages.com
2018-04-04 13:00:00

Posledné roky sa červené mäso skloňuje vo veľkom v súvislosti s nepriaznivým vplyvom na ľudské zdravie. Pridáva tomu najnovšia štúdia, ktorá odhalila, čo spraví vylúčenie tejto potraviny z jedálnička s naším telom!

Vplyv červeného mäsa na rakovinu

Nový výskum drží v rukách veľké triumf v podobe zistenia! Podľa neho obmedzenie alebo úplne vylúčenie konzumácie červeného mäsa z jedálnička výrazne znižuje riziko rakoviny čriev, ako sa uvádza na dailymail.co.uk! V porovnaní s tými, ktorí si radi doprajú hovädzie, jahňacie či bravčové mäso, tí bez červeného mäsa majú nižšiu pravdepodobnosť vývinu ochorenia hrubého čreva, kde sa ukladajú škodlivé látky a odpad. Výskumníci z University of Leeds sa domnievajú, že ich zistenia môžu byť prospešné pre ľudí s rodinnou anamnézou ochorenia, ktorí chcú znížiť riziko.

Čítajte tiež: Koniec nevysvetliteľných zdravotných problémov: Nenápadný vinník, ktorý sa za nimi skrýva

Už predchádzajúce štúdie naznačili, že červené mäso zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny, pretože má vysoký obsah nasýtených tukov a potenciálne spôsobuje tvorbu nádorových látok pri varení mäsa. Železo v mäse môže tiež poškodiť bunky, čo vedie k rakovine. Iný výskum tiež naznačuje, že "toxíny" uvoľnené z výkalov počas zriedkavých pohybov čriev môžu spôsobiť rakovinu hrubého čreva, avšak dôkazy podporujúce toto tvrdenie sú zatiaľ obmedzené. Rakovina čriev postihuje každý rok približne 41 800 nových ľudí vo Veľkej Británii. Je to tretia najbežnejšia forma ochorenia u žien!

"Vplyv rôznych typov červeného mäsa a stravovacích návykov na vznik rakoviny je jednou z najväčších problémov, čo sa týka stravovania a rakoviny hrubého čreva. Náš výskum je jedným z mála štúdií, ktoré sa zaoberajú týmto vzťahom a mohla by poskytnúť cenné informácie pre tých, ktorí majú rodinnú anamnézu kolorektálneho karcinómu a tiež pre tých, ktorí pracujú na prevencii," povedal vedúci autor Dr. Diego Rada Fernandez de Jauregui.

Ako prebiehal výskum?

Počas 17-ročného trvania štúdie sa z 32 147 účastníkov žien vyskytlo 335 prípadov hrubého čreva a 152 rektálnych karcinómov. Výsledky naznačujú, že odstránenie červeného mäsa z jedálnička neznižuje riziko rakoviny konečníka. Nie je jasné, prečo sa zdá, že červené mäso zvyšuje riziko ochorenia hrubého čreva.

Výskumníci analyzovali ženy z Anglicka, Škótska a Walesu. Účastníčky štúdie vyplnili dotazník, v ktorom zhodnotili, ako často jedli 217 druhov potravín vrátane červeného mäsa, hydiny a rýb. Zistenia boli zverejnené v Medzinárodnom vestníku pre rakovinu.

Grilovanie ako zabijak?!

Ďalšie šokujúce zistenie, ktoré hovorí o tom, aké je grilovanie nebezpečné! Z alarmujúcej štúdie na Harvardskej univerzite vyplýva, že grilovanie mäsa spúšťa uvoľňovanie nebezpečných chemikálií, ktoré podráždia tepny a zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku ľudí o 17 percent, ak ho jedia viac ako 15-krát za mesiac. Vedci varovali ľudí, aby si dvakrát rozmysleli to, či si objednajú dobre upečené alebo grilované mäso alebo dajú prednosť radšej varenému. 

"Chemikálie produkované pri tepelnej úprave mäsa pri vysokých teplotách spôsobujú, ako ukázali štúdie na zvieratách, oxidačný stres, zápal a rezistenciu na inzulín. To môže tiež viesť k zvýšenému riziku vzniku vysokého krvného tlaku," upozorňuje vedúci autor Dr Gang Liu.

"Vnútorný" stres, zápal a inzulínová rezistencia ovplyvňujú vnútorné obloženia krvných ciev, čo zase môže viesť k ukladaniu plaku v tepnách. Výsledok? Srdcové ochorenie!

Fotogaléria

2018-04-04 13:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia