Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záludné ovocie a zelenina: Keď sa za zdravou stravou skrýva časovaná bomba!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: pixabay.com)

Neustále zo všetkých strán počúvame o výhodách konzumácie ovocia a zeleniny, ktoré by sme si mali rozdeliť na päť porcií denne. Za určitých okolností to nemusí byť práve najlepšie riešenie. Kedy nám táto zdravá strava môže skôr ublížiť?

Toto ovocie a zelenina môže narobiť zdravtné problémy, ako sa uvádza na dailymail.co.uk:

Avokádo

Ľudia, ktorí sú citliví na latex, môžu mať tiež alergickú reakciu na avokádo. Latex pochádza zo stromu Hevea brasiliensis. Štúdia 137 pacientov s touto alergiou, publikovaná v časopise Journal of the American Dietetic Association, zistila, že 21,1% bolo tiež alergických na potraviny, vrátane banánov (18,3%) a avokáda (16,3%). Alergické reakcie spôsobujú proteíny v latexe, ktoré sú prítomné tiež v týchto plodoch.

Čítajte tiež: Desivé zistenie o rizikách infarktu: Ak máte tento črevný problém, pozor na srdce!

Rovnako to môže nastať pri kiwi, ako hovorí profesor Jean Emberlin, vedecký riaditeľ Allergy UK: "Proteíny sú veľmi podobné ako v latexe, tak aj v ovocí, takže môžu vyvolať podobné reakcie."

Medzi príznaky alergie patrí brnenie v ústach, upchatý nos, svrbenie očí, sipot a v zriedkavých prípadoch život ohrozujúca anafylaxia. Tí, ktorí sú alergickí na latex ako výrobnú chemikáliu, nie v rastline, nemusia mať alergickú reakciu na tieto potraviny. Odporúča sa však všeobecne pri latexovej alergii vyhýbať sa potravinám. 

Čerešne

"Čerešne môžu byť nebezpečné, ak sa žujú a potom prehltnú, pretože obsahujú chemickú zlúčeninu založenú na kyanide," hovorí Dr Prasad.

Ak je kôstka v čerešni rozdrvená, napr. žuvaním, potom sa uvoľní zlúčenina amygdalín, forma kyanidu. Môže spôsobiť horúčku, bolesti hlavy, klesajúci krvný tlak a v extrémnych prípadoch môže byť smrteľná.

Čerešnové stonky a kôstky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Výskum naznačuje, že kyanidová zlúčenina môže byť smrteľná v dávkach až 1,5 mg na kilogram telesnej hmotnosti podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Jedna čerešňa produkuje zhruba 170 mg kyanidu na gram osiva - čo znamená, že požitie jedného alebo dvoch čerstvo rozdrvených kôstok môže byť nebezpečné. Marhuľové jadrá tiež obsahujú vysoké hladiny amygdalínu - konzumácia viac ako troch malých, surových marhuľových jadierok alebo menej ako polovica jedného veľkého jadra môže predstavovať vážne zdravotné riziko, tvrdí EFSA.

Táto chemikália sa nachádza aj v semenách jabĺk - ale to by ste museli zjesť dve šálky mletých semien, aby boli smrteľné.

Grapefruit

Ak užívate statíny, poraďte sa so svojím lekárom, či môžete konzumovať grapefruitovú šťavu, hovorí Dr. Sanjay Prasad, kardiológ v Royal Brompton Hospital v Londýne: "Statíny sú rozdelené enzýmom v pečeni - CYP3A, ktorý normálne znižuje úšinnosť lieku, ktorý vstupuje do krvného obehu."

Grapefruit obsahuje zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú funkciu CYP3A, a preto znižujú účinnosť lieku. Záleží však od množstva. Konzumácia polovice grapefruitu je oveľa menším problémom ako piť šťavu, pri ktorej sa spotrebuje viac ovocia.

Grapefruit obsahuje množstvo výživných
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Banány

Vyhýbajte sa veľkému množstvu banánov, ak máte problémy s obličkami, keďže toto ovocie obsahuje minerálny draslík.

"Obličky regulujú množstvo draslíka v tele a ak fungujú normálne, môžu kontrolovať jeho príjem," vysvetľuje Paul Cathcart z nemocnice Guy a St Thomas v Londýne.

Obličky, ktoré nefungujú normálne, môžu umožniť tvorbu draslíka, čoho výsledkom môže byť hyperkaliémia, spôsobujúca nevoľnosť, pomalší pulz a nepravidelný tep srdca.

"Ak máte poškodené obličky alebo trpíte nejakým ochorením obličiek, mali by ste dbať na nižší príjem draslíka," hovorí pán Cathcart.

Zdraví dospelí potrebujú asi 3 500 mg draslíku denne, hovorí Dr Sarah Schenker. Banán priemernej veľkosti obsahuje medzi 400 mg a 450 mg.

Banány by mohli výrazne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Červená repa

Ak ste mali obličkové kamene, vyhnite sa červenej repe, upozorňuje Bhaskar Somani, urologický chirurg: "Červená repa obsahuje oxaláty - látky, ktoré zabraňujú absorbcii vápnika."

U väčšiny ľudí sa môžu tieto látky rozložiť a odstrániť prostredníctvom obličiek alebo hrubého čreva. Ale u niektorých ľudí sa môžu hromadiť oxaláty, čo vedie k vzniku kameňov.

Klíčky

Klíčkom sa treba vyhnúť, ak užívate antikoagulačný liek warfarín, ktorý sa používa na prevenciu tvorby krvných zrazenín alebo na udržanie väčšej zrazeniny, radí Yoon Loke, profesor medicíny a farmakológie na univerzite v East Anglia.

"Je to preto, že zelená listová zelenina, ako sú klíčky a špenát, obsahujú vitamín K, čo je živina potrebná na vytvorenie faktorov zrážania v tele - naopak, warfarín znamená riedenie krvi. Takže vitamín K inhibuje účinky warfarínu."

Kapusta

Surová kapusta, spolu s karfiolom a kelom, obsahuje goitrogény - látky, ktoré môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy blokovaním produkcie hormónu tyroxínu, hovorí Dr. Mark Vanderpump. Tento hormón pomáha absorbovať jód, ktorý je nevyhnutný pre normálnu funkciu štítnej žľazy. Účinky sú malé, takže je pravdepodobné, že kapusta nespôsobí problémy zdravým ľuďom a tým, ktorí užívajú levothyroxín na liečbu nedostatočnej štítnej žľazy.

"Ale táto zelenina môže byť problémom pre tých, ktorí majú nízku funkciu štítnej žľazy, ale neboli ešte diagnostikovaní. Príznaky zahŕňajú únavu a zvýšenie telesnej hmotnosti," hovorí Dr Vanderpump.

Brusnice

Brusnicová šťava obsahuje kyselinu salicylovú, kľúčovú zložku aspirínu, takže sa odporúča znížiť množstvo tekutiny, ktorú pijete, ak užívate aspirín pravidelne (často je predpísaný pre tých, ktorí majú infarkt), pretože by to mohlo krvinku ďalej zmierniť.

Teplý čaj počas mrazov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Pitie viac ako troch pohárov brusnicového džúsu denne môže zvýšiť množstvo kyseliny salicylovej vo vašom tele," hovorí profesor Loke. "Aby ste boli na bezpečnej strane, udržiavajte príjem v menšej miere, ak užívate aspirín pravidelne."

Kyselina salicylová by mohla tiež potenciálne ovplyvniť to, ako metabolizujete warfarín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9