Nie je jedno, ako pijeme nápoje: Nebezpečné návyky, ktorými môžete ľahko prísť o zuby!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-16 15:30:00

Ak práve popíjate ovocný čaj, zrejme prehodnotíte spôsob, akým ho pijete. Nový výskum odhaľuje, že nejde len o to, čo jeme a pijeme, z hľadiska vplyvu na eróziu zubov, ale hlavne technológia, resp. ako to robíme.

Výskumníci z King's College London v Spojenom kráľovstve sa snažili zistiť, ktoré kyslé potraviny a nápoje sú najhoršie pre zubnú eróziu a či spôsob, akým ich konzumujeme, má nejaký účinok. Vedúca štúdie Dr. Saoirse O'Tooleová, ktorá pracuje na King's College London Dental Institute a jej kolegovia podali správy o svojich zisteniach v časopise British Dental Journal.

Čítajte tiež: Choroba mladých, ktorá sa najprv maskuje vyčerpaním: Následky ako zo zlého sna

Zubná erózia sa vyskytuje, keď kyseliny odnímajú zubnú sklovinu, čo je látka, ktorá sa nachádza na vonkajšej vrstve každého zuba. V priebehu času by táto erózia mohla spôsobiť zmenu farby zubov, citlivosť a dokonca aj ich stratu.
 
Jednou z hlavných príčin erózie zubov sú kyseliny v potravinách a nápojoch, pričom sladené bublinkové nápoje a ovocné šťavy patria medzi najväčších delikventov! Ako uviedli Dr. O'Toole a kolegovia, niektorí jedinci, ktorí konzumujú takéto nápoje, nemajú skúsenosti s eróziou zubov, čo vyvoláva otázku: môže spôsob, akým konzumujeme nápoje a potraviny, ovplyvniť riziko erózie zubov?

Najhoršie nápoje na eróziu zubov

Výskumní pracovníci čerpali údaje z predchádzajúcej štúdie, ktorá zahŕňala 600 dospelých. Z nich malo 300 vážnu eróziu zubov, zatiaľ čo zvyšných 300 s tým nemali problémy. V rámci štúdie boli účastníci požiadaní o hlásenie frekvencie, načasovania a trvania konzumácie nápojov. Okrem toho boli vyzvaní, aby hlásili akékoľvek návyky, čo sa týka pitia nápojov - napríklad popíjanie horúcich nápojov alebo používanie slamiek. Vedci tiež skúmali údaje z iných štúdií, aby zistili, ktoré nápoje a potraviny sú najhoršie a najviac ovplyvňujú eróziu zubov.
 
Nie je prekvapením, že analýza ukázala kyslé potraviny a nápoje ako najväčšie riziko erózie zubov. Tím zistil, že riziko strednej alebo závažnej erózie zubov bolo 11-krát vyššie u dospelých, ktorí pili kyslé nápoje dvakrát denne, najmä keď boli konzumované medzi jedlami, v porovnaní s tými, ktorí konzumovali takéto nápoje menej často.
"Bolo tiež zistené, že jedna dávka alebo menej, čo sa týka kyslých nápojov denne nebola spojená s erozívnym opotrebením zubov," uviedli vedci. "Ak pacient musí prejsť nad jeden diétny príjem kyseliny denne, bolo by rozumné odporučiť im konzumovať kyseliny s jedlom."
Ak sa konzumujú pravidelne, dokonca aj ovocné čaje a ovocné príchute môžu predstavovať riziko erózie zubov, rovnako ako octy a nakladané potraviny. Zaujímavé je, že pridanie ovocných dochucovadiel do nápojov - napríklad pridaním citrónu do horúcej vody - spôsobilo, že boli rovnako kyslé ako kola. Okrem toho sa zistilo, že sóda bez cukru je rovnako erózna pre zuby ako sóda sladená cukrom a že horúce nápoje majú väčší erozívny potenciál ako studené nápoje.

Ako tomu zabrániť?

Vedci však zistili, že to nie je len typ potravín a nápojov, ktoré spotrebujeme, čo ovplyvňuje naše riziko erózie zubov. Štúdia ukázala, že riziko erózie zubov sa zvyšuje, keď popíjame nápoje, ako aj keď ich prehltneme, alebo ich len povaľkáme v ústach. Americká zubná asociácia odporúča vodu alebo mlieko na výplach úst po konzumácii kyslých nápojov, čo môže pomôcť znížiť eróziu zubov.
"Zníženie príjmu diétnych kyselín môže byť kľúčom k oneskoreniu progresie erózie zubov," dodal odborník.

Fotogaléria

2018-06-16 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia