Nečakané zistenie o vitamíne D: Dôvod, ktorý z neho v tele robí záškodníka

11.03.2018

Podľa Americkej osteopatickej organizácie nemusia byť zdravotné prínosy vitamínu D dostatočné ani vtedy, keď pokožke nechýbajú slnečné lúče. Dôvodom je deficit dôležitého minerálu v organizme.

Ak organizmus bojuje s nedostatkom horčíka, vitamín D nedokáže efektívne metabolizovať. Tento poznatok zverejnila vo svojom magazíne Americká osteopatická asociácia, podľa ktorej trpí deficitom horčíka v tele až 50 percent Američanov. Bez horčíka ostáva vitamín D neaktívny.

Čítajte viac: Vitamíny škodia viac, ako si myslíte: Pozrite sa, ktoré z nich môžete užívať pravidelne

Ak teda ľudia užívajú doplnky s vitamínom D, z jeho zdravotných benefitov nemusia mať osoh, dokonca môžu byť nadmerné hladiny vitamínu D zdraviu škodlivé – paradoxne, môžu napríklad zvyšovať pravdepodobnosť rozvoja niektorých ochorení a zvyšovať riziko zlomenín. Krehkosť kostí zároveň zvyšuje nedostatok horčíka, ktorý pomáha predchádzať osteoporóze. Podľa profesora Mohammeda S. Razzaque z americkej Lake Erie College of Osteopathic Medicine, spoluautora štúdie, môže príjem vitamínu D z doplnkov stravy zvyšovať hladiny vápnika a fosfátov v tele, čo môže byť nezdravé, ak organizmu chýba horčík.

Doplácame na zmeny stravovacích návykov

Ľudia, ktorým horčík nechýba, prirodzene potrebujú nižší príjem vitamínu D na to, aby ich organizmus fungoval správne. Ako experti spresnili, nedostatok týchto dvoch prvkov v tele môže viesť ku kostným deformitám, kardiovaskulárnym ochoreniam a metabolickému syndrómu. Horčík a vitamín D by ľudia mali prijímať predovšetkým v strave. Odporúčaná dávka pre dospelú ženu je 320 miligramov denne a pre muža 420 miligramov.

Výskumníci varujú, že vplyvom industrializácie poľnohospodárstva a zmenám stravovacích návykov sa za posledné desaťročia príjem horčíka zo stravy znížil. Vyšší podiel horčíka majú orechy, banány, rybí olej, kušu, hnedá ryža, mlieko, tekvicové semienka, tofu, sójové bôby, vaječný žĺtok či ľanové semiačka. Zdrojom vitamínu D sú predovšetkým slnečné lúče, ale aj tučné ryby ako losos či tuniak. 

Fotogaléria


Tagy:
horčík vitamín D

11.03.2018  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia