Rebríček najzdravších jedál na svete: Tieto sú najvýživnejšie

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-26 20:00:00

Výskumníci analyzovali viac ako tisíc surových potravín a sledovali obsah zložiek, ktoré poskytujú najlepšiu rovnováhu denných výživových potrieb. Výsledok je prekvapivý! Pozrite sa na zoznam najzdravších jedál na svete!

Autori z britskej BBC zostavili rebríček potravín, ktoré sú z výživového hľadiska pre ľudí naprospešnejšie. Poskytujú množstvo výživných látok, z ktorých ľudské telo profituje. Základom ich analýzy sa stala štúdia kórejských vedcov, v ktorej sa vedci venovali rôznym potravinám. Tie hodnotili na základe živín, sledovali ich kombinácie, aké výživné látky a v akom množstvo ich obsahujú. Ako odborníci dodali, telu najviac prospieva vhodná kombinácia vitamínov, minerálov a iných látok.  

Čítajte tiež: Tradičný slovenský výrobok šokuje svojimi účinkami: Ľudový recept si zamilujete!

Bravčová masť v prvej desiatke

Rebríček najzdravších potravín zrejme mnohých šokuje! Okrem toho, že sa v ňoch nachádza zelenina, ovocie a morské plody, čo nie je prekvapivé, nájdeme v ňom i potravinu, o ktorej si mnohí mysleli, že je nezdravá. Bravčová masť sa objavila v prvej desiatke, ako sa uvádza na bbc.com! Aké ďalšie potraviny zaujali svoje miesto v rebríčku?

Stovku uzatvárajú bežné potraviny, ktoré sa nachádzajú snáď v každej domácnosti: sladké zemiaky, tekvica, ružičkový kel, brokolica, karfiol, figy a zázvor. Lepšie je na tom mrkvy pór a paradajky spolu s morskými pochúťkami, vrátane chobotnice, rôznych druhov lososa, tuniaka, pstruha a kapra. Ešte lepšie dopadol sleď vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín. Ďalej tam nájdeme Ikry, ktoré obsahujú dobré tuky a rôzne druhy mušlí a ústric.

10. Morská ryba lutjanus

Do desiatky sa dostala morská ryba lutjanus, ktorá je bohatým zdrojom výživných látok. Na druhej strane niekedy môže obsahovať aj nebezpečné šlodlivé látky.

9. Listy z červenej repy

Obsahujú množstvo vitamínov, vysoký obsah vápnika, železa, vitamínu K a vitamíny skupiny B (najmä riboflavín).

8. Bravčová masť

Bravčová masť je údajne dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a minerálov. Je menej nasýtená a ide o zdravší tuk ako jahňacia alebo hovädzia masť.

7. Mangold

Táto zelenina sa môže pochváliť  vysokým obsahom minerálov a vitamínov, ale aj betalainov, rastlinných farbív s antioxidačnými účinkami.

6. Tekvicové semienka

Ide o jeden z najbohatších rastlinných zdrojov železa a mangánu.

5. Chia semienka

Tieto drobné čierne semená obsahujú vysoké množstvo vlákniny, bielkovín, kyseliny a-linolénovej, kyseliny fenolovej a vitamínov.

4. Platesa

Vo všeobecnosti neobsahuje žiadnu ortuť a zároveň je výborným zdrojom dôležitého vitamínu B1.

3. Ostriež

Obýva hlbiny Atlantiku. Nájdeme v nej vysoký obsah bielkovín a nízky obsah nasýtených tukov.

2. Anona trojlupienková

U nás sa predáva pod názvom čerimoja, ide o ovocie, ktoré sa dá pestovať v byte. Vyniká cenným zdrojom  vitamínov A, C, B1 aj B2 a tiež draslíka.

1. Mandle

Mandle zaujali prvé miesto v rebríčky najzdravších potravín na svete! Hoci obsahujú veľa tuku, ide o mono-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné v menšom množstve. Aby toho nebolo málo, oceníte ich aj pre ich obsah vitamínu E, vitamínov skupiny B a minerálov, vrátane železa, vápnika alebo horčíka. Sú skvelé pre srdce!

Fotogaléria

2018-03-26 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia