Záškodník, od ktorého ruky preč? Toto narobí rybí olej so životne dôležitým orgánom!

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-02 06:00:00

Zistenie, ktoré pravdepodobne s mnohými doslova zamáva! Rybí olej sa doteraz považoval za súčasť zdravej kuchyne, no vedci teraz len krútia hlavou a odmietajú ho! Podľa nich môže rybí i slnečnicový olej spôsobiť zápal pečene, ktorý vedie k rakovine. Ako je to možné?

Poškodzujú pečeň

Vedci odhalili, že konzumácia oboch olejov každý deň spôsobuje poškodenie životne dôležitého orgánu a spôsobuje, že prispievajú k nealkoholickej steatohepatitíde (NASH).
NASH, považovaná za tichého zabijaka, môže viesť k zjazveniu pečene, čo následne vedie k cirhóze. Tá môže tiež spôsobiť rakovinu!

Čítajte tiež: Análny problém, ktorý mnohí taja: Nehanbite sa, môže vám ísť o život!

Ľudia často používajú slnečnicový olej počas varenia a rybí olej zase zvyknú mnohí brať prostredníctvom výživových doplnkov. Španielski výskumníci zdôrazňujú konzumáciu olivového oleja, ktorý sa opakovane preukázal ako dobrý pre ľudské zdravie. Nespôsobil také škody ako slnečnicový, ako sa uvádza na dailymail.co.uk!

Analýza vedcov bola vykonaná monitorovaním DNA pečene 72 potkanov, kŕmených panenským olivovým olejom, slnečnicovým alebo rybím olejom od narodenia až po dva roky. Vedci z univerzity v Granade tiež vykonali testy, ktoré skúmali hladiny "vnútorného stresu" u zvierat, ich celkové zdravie a dĺžku telomerov.

Zistenia, publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry, odmietajú predchádzajúce dôkazy o tom, že slnečnicové oleje by mohli skutočne liečiť NASH. Slnečnicový olej vyvolal zhrubnutie a zjazvenie pečeňového tkaniva u potkanov, zatiaľ čo rybí olej zmenil dĺžku orgánových telomér. Teloméry sú konce vlákien DNA a slúžia ako taká ochranná čiapka pred poškodením genetickej informácie. Čím sú dlhšie, tým viac sa spájajú s pomalším starnutím, dlhšou životnosťou a celkovo lepšou pohodou.

Oba výskumy ukázali, že potkany sú náchylné na vznik NASH, ako uviedol profesor José Luis Quiles Morales.

"Zmeny spôsobené dlhodobou konzumáciou slnečnicových a rybích olejov spôsobujú, že pečeň je náchylná k NASH," potvrdil odborník.

Radšej olivový olej

Profesor Morales varuje, že ide o "veľmi vážnu chorobu, ktorá môže pôsobiť ako katalyzátor iných ochorení pečene, ako je cirhóza a rakovina pečene". NASH je spôsobená nahromadením tuku v pečeni a postihuje šesť percent Európanov. Prípady najzávažnejšej formy nealkoholických tukových pečeňových ochorení budú údajne stúpať v nadchádzajúcich rokoch z dôvodu zväčšujúcich sa centimetrov v oblasti pása.

"Panenský olivový olej je najzdravšia alternatíva, ktorá už bola preukázaná v súvislosti s rôznymi aspektmi zdravia," pokračoval profesor Morales.

Panenský olivový olej je jediný zo spomínaných olejov, ktorý zachoval funkciu pečene počas života hlodavcov, ako zistil výskum. Predpokladá sa, že oleje majú rôzne účinky na pečeň, pretože sa u potkanov hromadili tuky, pričom tieto hlodavce sú geneticky podobné ľuďom. To viedlo k rôznym úrovniam zápalu a génovej expresie, ktorá pôsobí ako prepínač na kontrolu množstva bielkovín vyrobených v tele. Profesor Morales dodal, že nadmerná spotreba tukov iných ako panenský olivový olej, je nebezpečná.

Na druhej strane vedci z Case Western Reserve University zistili, že slnečnicové oleje môžu zmierniť príznaky NASH, čo zistili na myšiach v roku 2013. Vďaka oleju s vysokým obsahom vitamínu E sa hlodavce vyhli príznakom.

Ľudia trpiaci NASH sa môžu stretnúť s chudnutím, únavou a tupými bolesťami v žalúdkoch.

Fotogaléria

2018-02-02 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia