Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koniec nenápadnému ochoreniu, ktoré si vyberá svoju daň: Zachráni vás bežné ovocie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Stále narastajú dôkazy, že sme to, čo naše matky jedli počas tehotenstva. Ak konzumovali stravu s vysokým obsahom tukov, mohli by sme neskôr mať následky vo forme obezity alebo nealkoholického tukového ochorenia pečene. Nová štúdia však odhalila spôsob, ako tomu zabrániť!


Vedci zistili, že zlúčenina nachádzajúca sa v kiwi, celeri a papáji - nazývaná pyrolochinolín-chinón (PQQ) - dokáže zabrániť progresii nealkoholických tukových pečeňových ochorení (NAFLD) u myší, ktorých matky boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov.

Vedúci štúdie Karen Jonscher, Ph.D., profesor anesteziológie na univerzite v Colorade v Anschutz Medical Campus v Aurore, CO a jeho kolegovia nedávno uviedli svoje zistenia v časopise Hepatology Communications.

Čítajte tiež: Stačí jedna lyžica pred raňajkami a stanú sa veľké veci: Napraví životne dôležitý orgán

NAFLD je definovaná ako nahromadenie tuku v pečeni, ktoré nie je spôsobené konzumáciou alkoholu. Odhaduje sa, že postihuje 30 až 40 percent dospelých v Spojených štátoch amerických, čo je jedna z najbežnejších príčin ochorenia pečene v krajine, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Obezita, vysoké hladiny cholesterolu, hypertenzia a vysoké hladiny triglyceridov sú kľúčovými prispievateľmi k NAFLD, pričom často vznikajú v dôsledku konzumácie tučných jedál. Nemusí však ísť výlučne o jedlo, ktoré sami prijmete. Naše zdravie by mohlo byť skutočne ohrozené v dôsledku potravín, ktoré naše matky jedli počas tehotenstva.

Ako materská strava ovplyvňuje potomstvo?

V posledných rokoch prevažná väčšina štúdií ukázala, že materská strava môže mať negatívny vplyv na vyvíjajúce sa dieťa. Napríklad v minulom roku Medical News Today informoval o štúdii, že ženy v očakávaní, ktoré konzumujú stravu s vysokým obsahom tukov, môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny prsníka u ich detí, ale aj u vnúčat. Výskum tiež ukázal, že slabá materská strava môže zmeniť črevné baktérie u dieťaťa spôsobom, ktorý spôsobuje, že sú náchylné na obezitu a súvisiace stavy.

"Dôkazy naznačujú, že ak matka konzumuje nezdravé potraviny a hrozí tzv. materská obezita, vytvára sa tým zápalové prostredie v maternici. To vedie k dlhotrvajúcemu postnatálnemu narušeniu vrodeného imunitného systému u potomkov a črevného zdravia baktérií, čoho výsledkom môže byť zvýšenie rizika rozvoja ochorenia pečene v pečeni," upozorňuje Jonscher.

V predchádzajúcej štúdii, vykonanej na myšiach, výskumníci zistili, že suplementácia PQQ u obéznych, tehotných myší, zabránila miernemu hromadeniu tuku v pečeni potomstva. PQQ je zložka prítomná v rastlinných potravinách - vrátane kivi, zelenej papriky, zeleru, petržlenu a papáje a tiež ľudského materského mlieka. PQQ je antioxidant, takže môže pomôcť ochrániť naše telo pred voľnými radikálmi - nenabitými molekulami, ktoré môžu poškodiť DNA a iné bunkové zložky.

Koniec nenápadnému ochoreniu, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Nová prevencia NAFLD

Pre túto najnovšiu štúdiu sa Jonscher a kolegovia rozhodli zistiť, či doplnenie PQQ do stravy matky môže pomôcť zabrániť vývoju NAFLD u dieťaťa. Na dosiahnutie svojich zistení vedci kŕmili gravidné myši stravou s vysokým obsahom tukov a monitorovali zdravie ich potomkov. Tím odhalil, že váha týchto potomkov bola približne o 56 percent vyššia ako u tých, narodených myšiam, ktoré dostali zdravšiu stravu.

Myši narodené matkám, ktoré boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov, takisto preukázali zmeny v črevných baktériách, ktoré boli spojené s vývojom nealkoholickej steatohepatitídy (NASH) - forma NAFLD, pri ktorej je tvorba tuku v pečeni sprevádzaná zápalom. Keď tehotné myši dostali PQQ popri stravovaní s vysokým obsahom tukov, vedci zistili, že zmenené baktérie čriev súvisiace s NASH v ich potomstve boli obrátené a tiež ukázali menší prírastok hmotnosti než potomkovia narodených matkám, ktoré nedostali PQQ.

Jonscher a jeho kolegovia veria, že PQQ by mohol byť životaschopným kandidátom na prevenciu NAFLD. Zatiaľ čo PQQ je k dispozícii ako doplnok, vedci varujú, že ľudia by sa nemali ponáhľať s jeho kúpou. Treba sa poradiť najprv s lekárom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9