Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tonik pod lupou: Čo sa v skutočnosti ukrýva v populárnom nápoji!

Tonik je osviežujúcou vodou, ktorá poteší hlavne v letných mesiacoch!
Tonik je osviežujúcou vodou, ktorá poteší hlavne v letných mesiacoch! (Zdroj: thinkstock.com)

Rozumie si s alkoholom, je skvelý hlavne na osvieženie v letných mesiacoch, ale u mnohých je tiež súčasťou veľkonočného stola. Mnohí nedajú dopustiť na tonik pre jeho typickú horkú príchuť. Viete však, čo sa v ňom v skutočnosti skrýva a či je vôbec bezpečný?

Kľúčová zložka v toniku

Tento horký nápoj vznikol pôvodne v Indii ako liek. Charakteristická je preň horká chuť, ktorú mu dodáva chinín. Samotný chinín má údajne veľmi zlú chuť, preto bolo potrebné ho zriediť a ochutiť, z čoho vznikol prvý tonik. Chinín je prírodný alkaloid, ktorý vyniká liečivými vlastnosťami. Briti ho zvykli piť ako prevenciu pred tropickými chorobami. Verili na jeho účinky, pôsobil proti bolestiam a kŕčom a v tropických oblastiach sa považoval za skvelý liek proti malárii. Aj keď chorobu úplne nevyliečil, účinne tlmil jej priebeh.

Čítajte tiež: Pomocník alebo len zbytočnosť? Po tomto zistení zahodíte zubnú pastu

Dnes je spomínaná zložka v toniku mnohými diskutovaná i zatracovaná. Podľa niektorých by práve kvôli nej mal byť nápoj považovaný za nie práve najzdravší.

"Chinín je kľúčovou zložkou v toniku a na chvíľu sa veľa ľudí domnievalo, že by mohlo pomôcť pri kŕčoch v nohách. Tonik je však len ďalší nealkoholický nápoj, obsah cukru je v podstate rovnaký," hovorí akreditovaný praktický dietetik a hovorca združenia pre dietetikárov v Austrálii Joel Feren.

Odborník však upozorňuje a dodáva, že americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) v skutočnosti zakázal používanie chinínu na kŕče v nohách. Môže údajne zvýšiť bolesti hlavy a môže byť skutočne smrteľný v dostatočne veľkých dávkach!

Vedľajšie účinky chinínu

Chinín, ktorý sa nachádza v toniku, sa stále používa na liečbu malárie, hoci ju lekári použijú v prípadoch, keď patogén, zodpovedný za chorobu, vykazuje rezistenciu na novšie lieky. Táto látka má však vedľajšie účinky! Tie však boli také závažné, že v roku 2010 Úrad pre potraviny a liečivá zakázal lekárom, aby predpisovali tento liek na nočné kŕče v nohách. Najzávažnejšími častými vedľajšími účinkami sú trombocytopénia, pokles počtu krvných doštičiek, ktorý môže viesť k vnútornému a vonkajšiemu krvácaniu, ako aj súvisiaci stav, ktorý môže spôsobiť trvalé poškodenie obličiek. Tieto a ďalšie vedľajšie účinky sa vyskytujú do určitej miery u jedného z 25 pacientov liečených dávkami chinínu.

Na druhej strane, nízka dávka chinínu, ktorá sa nachádza v jednom pohári nestačí na vznik problémov, ktoré by sa mohli u väčšiny ľudí ukázať. Hoci to nie je vylúčené! U niektorých aj menšie množstvo chinínu v toniku môže spôsobiť  trombocytopéniu. Taktiež sa u niektorých môže objaviť citlivosť a alergia na chinín v dôsledku pitia toniku, ktorý si doprajú príležitostne.

Chinín môže prejsť placentou z matky na plod a existujú určité obmedzené dôkazy o tom, že môže spôsobiť vrodené chyby. Tehotné ženy by sa mali radšej vyhnúť lieku! Ľudia s poruchou metabolizmu glukóza-6-fosfát dehydrogenázou (G6PD) by tiež mali dať ruky preč od nápoja!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9