Ako je to v skutočnosti s kokosovým olejom? Toto by ste nečakali

Kokosový olej je vhodný aj na konzumáciu do kuchyne!
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-12 06:00:00

Bol privítaný ako superjedlo, démonizovaný ako nasýtený tuk a zároveň ospevovaný ako všestranný kozmetický produkt. O kokosovom oleji sa hovorilo v súvislosti s množstvom obsiahnutých tukov, preto je údajne nevhodný do kuchyne. Ide však len o nezmysel?

Kokosový olej sa dostáva čoraz viac do povedomia verejnosti i odborníkov, ktorí diskutujú o jeho účinkoch na ľudské zdravie. Zatiaľ čo kedysi sa považoval za superpotravinu, dnes sa už v takej miere neodporúča. Obsahuje totiž veľa tukov, preto sa z kuchyne, kde pôvodne robil verného pomocníka pri varení, presunul do kúpeľne, kde si svoju úlohu plní dodnes. Hoci na pokožku je úžasný, na konzumáciu až tak nie, keďže kvôli tukom hrozia nepriaznivé účinky na srdce. Môže konzumácia kokosového oleja skutočne spôsobiť viac škody ako úžitku?

Čítajte tiež: Špinavé tajomstvo, o ktorom nikto nevie: Zásadná chyba, ktorá sa vám môže vypomstiť!

Priaznivý na srdce

Štúdia vedená výskumníkmi na univerzite v Cambridge ukázala, že kokosový olej môže znížiť riziko srdcových ochorení a mozgovej príhody, keď sa spotrebúva každý deň po dobu štyroch týždňov, ako sa uvádza na independent.co.uk!

V jednej z relácii na BBC2 s názvom Trust Me I’m a Doctor, profesorka Kay-Tee Khawová a profesorka Nita Forouhi prijali 94 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 75 rokov, z ktorých ani jeden z nich nemal srdcovú chorobu ani cukrovku. Účastníkov rozdelili do troch skupín a každý z nich bol požiadaný, aby spotreboval 50 gramov (približne tri polievkové lyžice) buď kokosového oleja, extra panenského olivového oleja alebo nesoleného masla každý deň počas štyroch týždňov.

Vedci sledovali hlavne to, ako konzumácia týchto tukov pravidelne ovplyvňovala hladinu cholesterolu u dobrovoľníkov - a výsledky boli prekvapujúce!

Zatiaľ čo spotrebitelia masla zaznamenali priemerný nárast o 10% vo svojich hladinách LDL cholesterolu, všeobecne známeho ako "zlý cholesterol", spotrebitelia olivového oleja zaznamenali len mierne zníženie hladín a 5-percentné zvýšenie hladín HDL cholesterolu, ktorý sa často označuje ako "dobrý cholesterol", pretože sa môže pochváliť ochrannými vlastnosťami.

Medzitým tí, ktorí jedli kokosový olej, zaznamenali najväčší nárast hladín HDL s priemerom 15 percent! Vedúci výskumníci sa preto domnievajú, že táto pôvodne nazvaná "superpotravina" má niečo do seba, keďže môže znížiť šancu na rozvoj ochorení srdca alebo cievnej mozgovej príhody.

Zatiaľ čo výsledky sú sľubné, Khawová zdôrazňuje, že štúdia bola len krátkodobá a že zmena stravovacích návykov na základe týchto zistení by bola "nezodpovedná".

"Myslím si, že rozhodovanie o konzumácii konkrétnych olejov závisí od viac ako len od zdravotných účinkov," povedala pre BBC.

Fotogaléria

2018-01-12 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia