Slanina ako spúšťač nebezpečnej choroby: Krutá daň za mastnú pochúťku

Zdroj: thinkstock.com
2018-01-11 05:55:00

Ženy v postmenopauze, ktoré konzumujú 9 g spracovaného mäsa týždenne, by mohli mať väčšie riziko vzniku rakoviny prsníka, ako zistila nová štúdia! Toto množstvo sa rovná len trom plátkom slaniny alebo dvom plátkom klobásy. Potvrdili to výskumníci na univerzite v Glasgowe, ktorí odhalili, že staršie ženy, konzumujúce jedenkrát do týždňa slaninu, majú zvýšenú šancu na ochorenie až o pätinu.

Štúdia skúmala 260 000 britských žien v strednom veku a zistila, že u tých, ktoré jedli menej ako 9 g spracovaného mäsa týždenne, bolo o 15 percent viac pravdepodobné, že ochorejú na rakovinu prsníka, než tie, ktoré túto stravu vôbec nejedávali.

Čítajte tiež: Ginko dvojlaločné - pomoc pri obávanej diagnóze? Takto vzkriesi mozog!

Nebezpečné spracované mäso

Experti v oblasti verejného zdravia na univerzite sa domnievajú, že spracované mäso môže byť každoročne zodpovedné za stovky prípadov rakoviny prsníka, ktorým by sa dalo vyhnúť!

Keď bol výskum kombinovaný s desiatimi predchádzajúcimi štúdiami, ktoré zahŕňali 1,7 milióna žien a 40 000 prípadov rakoviny prsníka, zistilo sa, že konzumácia spracovaných mies môže zvýšiť riziko pre ženy po menopauze o desatinu, ako sa uvádza na thetimes.co.uk. Avšak tieto zistenia, publikované v Európskom vestníku rakoviny, nenašli podobnú súvislosť u mladých žien.

Spoluautorka Naveed Sattarová, profesorka na univerzite, uviedla: "Okrem už známych účinkov spracovaného mäsa na iné druhy rakoviny tu máme ďalšie dôkazy o tom, že môže mať škodlivý účinok na rakovinu prsníka u menopauzálnych žien. Znamená to, že ak ľudia budú jesť menej spracovaného mäsa, mohli by znížiť riziko rakoviny prsníka."

Spracované mäso sa vzťahuje napr. na červené mäso, ktoré prešlo solením, vytvrdzovaním, kvasením, údením alebo inými procesmi. V štúdii sa nenašli žiadne prepojenia medzi rakovinou prsníka a nespracovanými červenými mäsami, ako je hovädzie, teľacie, bravčové a jahňacie mäso. Rakovina prsníka je jedno z najčastejších rakovín u žien na svete.

Nová štúdia prichádza tri roky po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako karcinogénne a umiestnila ho do rovnakého poradia ako cigarety, alkohol a azbest.

2018-01-11 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia