Vo svete sa šíri nový nebezpečný trend: Voda, ktorá môže spustiť infekčnú vlnu cunami!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-04 13:00:00

V Amerike sa rozrastá trend, ktorí lekári prirovnávajú k antivakcinačnej vlne – „raw voda“. Jeho prívrženci veria, že pitná voda z vodovodov je nezdravá. Namiesto nej kupujú tekutinu, ktorá je podľa odborníkov mačkou vo vreci.

Nefiltrovaná, neupravená, nesterilizovaná pramenitá voda – to je najnovší trend, s ktorým prišla americká spoločnosť Live Water. Voda tejto spoločnosti si získava popularitu najmä v bohatých oblastiach západného pobrežia Ameriky, ako Silicon Valley a San Francisco, píše Nytimes.com.

Čítajte viac: Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!

Podľa manažéra spoločnosti Kevina Freemana je pitná voda kontroverzná, aj preto niektorí ľudia vítajú možnosť piť vodu, ktorá nepochádza z vodovodných sietí. „Raw voda“ má príjemnú chuť a neobsahuje nič, čo by jej kvality mohlo znižovať, teda žiadny pridaný chlór či fluór. Je v nej zachovaný prirodzený obsah minerálnych látok. Jedno 11-litrové balenie stojí 37 dolárov (30,67 eura), čiže za liter takejto vody by ste zaplatili zhruba 2,8 eura.

Bez „probiotík“

Biznis so „živou vodou“ v USA prekvitá. Jej nadšenci argumentujú, že klasická pitná voda z vodovodov nemá také zdravotné benefity. Nepáči sa im, že preteká olovenými rúrami a jej ošetrovaním dochádza k redukcii prospešných látok. Nevyhovuje im ani balená pitná voda predávaná vo fľašiach v obchodoch – vyčítajú jej, že je filtrovaná ultrafialovým žiarením alebo ozónom a nie sú v nej vodné „probiotiká“.

Zakladateľ spoločnosti Live Water Mukhande Singh verí, že verejne dostupná voda je otrávená a mŕtva, pretože v prírode vydrží byť „čerstvá“ len v rámci jedného lunárneho cyklu. Fluorid v pitnej vode považuje za „liek na kontrolu mysle“, ktorý nemá žiadny zdravotný efekt pre zdravie chrupu. Takisto je presvedčený, že sa v pitnej vode nachádzajú zvyšky antikoncepcie.

Pandorina skrinka

Lekári však nový vodný trend kritizujú. Varujú, že môže byť nebezpečný. Neupravená voda môže predstavovať zdravotné riziko – môže byť zdrojom baktérií, parazitov, vírusov a karcinogénnych zlúčenín. Podľa odborníkov ide o podobne rizikový trend, akým je odmietanie povinného očkovania. To, že voda môže byť príčinou šírenia chorôb, vedia ľudia už stáročia. V USA začali dezinfikovať vodu v roku 1908, vďaka čomu sa napríklad zabránilo šíreniu obávaných hnačkových ochorení, akými boli týfus alebo cholera.

Fotogaléria


Tagy:
pitná voda nový trend raw voda

2018-01-04 13:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia