Šalátový dresing so schopnosťou, ktorú by nikto nečakal: Máte ho doma?

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-06 06:00:00

Konzumácia čučoriedkového octu alebo jeho použitie v šalátových dresingoch by mohlo zabrániť demencii, tvrdí nový výskum! Dochucovadlo, ktoré sa vyrába z ovocia, je podľa vedcov bohaté na chemickú látku podporujúcu mozog.

Pokusy na myšiach priniesli zaujímavé výsledky, keď boli kŕmené fermentovaným produktom. Po konzumácii čučoriedkového octu mali viac bielkovín, ktoré poháňali nervové bunky, ako aj zvýšené hladiny zlúčenín, ktoré pacientom s demenciou chýbajú.

Čítajte tiež: Kešu oriešky šokujú svojou silou: Takto sa správajú v ľudskom tele!

Vedci z Konkukskej univerzity, Chungju, v Južnej Kórei, dúfajú, že to isté sa bude vzťahovať aj na ľudí. Odhaduje sa, že 50 miliónov ľudí žije s demenciou a očakáva sa, že tento počet sa takmer zdvojnásobí každých 20 rokov a v roku 2030 zasiahne 75 miliónov ľudí.

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na demenciu. Lieky môžu postup choroby len spomaliť.

Kľúčové zistenia výskumu

V štúdii, publikovanej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, sa uvádzajú testy na myšiach, ktoré konzumovali spomínaný ocot. Ukázalo sa, že znižuje rozpad chemického acetylcholínu. Zvýšilo sa u nich tiež množstvo neurotrofického faktora, ktorý je spojený s udržiavaním a vytváraním zdravých neurónov v mozgu, píše dailymail.co.uk.

Nedávno sa zistilo, že mozgy ľudí s Alzheimerovou chorobou, najbežnejšou formou demencie, majú nižšie hladiny tejto zlúčeniny. Výskum tiež ukázal, že blokovanie acetylcholínových receptorov narúša učenie a pamäť. Lieky na zastavenie rozpadu acetylcholínu boli vyvinuté na boj proti demencii, ale často nepretrvávajú v tele dlho a môžu byť toxické pre pečeň.

Prírodné výťažky by mohli byť bezpečnejšou možnosťou liečby a niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že dokonca môžu zlepšiť kognitívne funkcie. Navyše, fermentácia môže zvýšiť svoju bioaktivitu. To je dôvod, prečo sa profesor Beong-Ou Lim a jeho kolegovia rozhodli otestovať, či ocot vyrobený z čučoriedok, ktorý je naplnený širokou škálou prospešných látok, môže byť účinný.

Čučoriedkový extrakt dokázal zlepšiť výkon zvierat v bludiskách. Myši si dokázali lepšie zapamätať, do ktorej klietky nesmú vstúpiť, pretože ich tam čakal malý elektrický šok. Výskumníci uviedli, že tento fakt naznačuje schopnosť čučoriedkového octu zlepšiť krátkodobú pamäť.

Sľubná liečba

Hoci je potrebné ďalšie testovanie, vedci tvrdia, že by šalátový dresing mohol byť sľubným jedlom a mohol by pomôcť pri liečbe amnézie a kognitívneho poklesu súvisiaceho so starnutím.

Profesor Lim uviedol: "Cieľom štúdie bolo posúdiť neuronálne ochranné účinky čučoriedkového octu na zhoršenie pamäti. Prekvapujúco sme zistili, že podávaný čučoriedkový ocot v dávke 120 mg / kg počas týždňa zabraňuje amnézii."

Ako odborník dodal, ocot obnovuje funkciu mozgu tým, že zabraňuje poškodeniu neurónov v hipokampe, v mozgovej oblasti, ktorá riadi pamäť.

"Ukázalo sa, že bohatá výživa bohatá na čučoriedky môže znížiť straty neurónov v rovnakej oblasti. Tieto výsledky tiež naznačujú, že čučoriedkový ocot by mohol byť užitočnou potravou, aby poskytol neuroprotektívny účinok proti oxidačnému poškodeniu tkaniva hippokampu. Môže nás ochrániť pred kognitívnou poruchou súvisiacou s amnéziou."

Fotogaléria


Tagy:
pamäť dresing dochucovadlo

2018-01-06 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia