Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-28 06:01:00

Mnoho výskumov, rôznych štúdií a odborníkov potvrdilo, pitie čistej vody nalačno hneď po zobudení má zdraviu prospešné účinky. Väčšina ľudí však netuší, že najviac záleží na teplote vody! Je lepšia teplá alebo by sme mali siahnuť po studenej vode?

Už stará medicína, napr. Ajurvéda, pochádzajúca z Indie z pred viac ako 3 000 rokov a Tradičná čínska medicína prikladajú dôraz na teplotu vody a jej vplyvu na telo. Podľa nich je to veľmi dôležité a ovplyvní chod celého organizmu.  

Čítajte tiež: Desať nenápadných príznakov neposlušnej štítnej žľazy, na ktoré si treba dávať pozor

Aj keď mnohí už vedia, že vode na prázdny žalúdok sa takmer nič nevyrovná, treba si dávať pozor na to, akú pijeme. V skutočnosti je lepšia teplá voda než studená. Zrejme budete mať z pitia studenej vody lepší pocit, osvieži vás a nabudí, no ľudské telo má lepší prospech z vody o pár stupňov teplejšej.

Podľa Susen E. Brownovej, PhD. si pitie studenej vody vyžaduje viac telesnej energie pre zahriatie tekutín. Telo bude musieť vynaložiť viac úsilia na to, aby sa teplota studenej vody prispôsobila teplote ľudského tela. 

Siahnite preto radšej po šálke teplej vody, ktorá naštartuje metabolizmus a doplní chýbajúce tekutiny, čím tak prispejete veľkou mierou svojmu zdraviu.

Uľavuje od bolesti

Ako sa uvádza na healthylifevision.com, už len jedna šálka teplej alebo horúcej vody má veľkú silu. Upokojí od bolesti hlavy alebo akýkoľvek iného druhu bolesti v tele. Stimuluje prietok krvi tkanivami, takže je ideálnym liekom aj pri menštruačných bolestiach.

Zlepšuje krvný obeh

Okamžite obnoví krvný obeh v celom tele. Naše telo totiž môže byť v ranných hodinách ešte neohybné a tuhé z dôvodu zníženého krvného obehu a zníženej srdcovej frekvencie.

Spomaľuje starnutie

Najmä počas zimných mesiacov jeme veľa mastných jedál a sladkostí, ktoré zaťažujú náš organizmus. Málo sa hýbeme, takže odpadové látky sa nevylučujú von z tela a hromadia sa tam.

Toxíny má každý z nás, keďže sa do tela neustále vracajú a usadzujú, za čo môže znečistené životné prostredie, stres, chemicky upravované potraviny a pod. Poškodzujú bunky v tele a urýchľujú starnutie. Teplá voda sa postará o ich odstránenie a vylúčenie z tela. Jemne prepláchne obličky a vaša pečeň sa dokáže rýchlo zbaviť toxínov.

Navyše, teplá voda poskytuje telu hydratáciu, vaša pokožka tak bude vláčnejšia, pružnejšia a omladená.

Reguluje hmotnosť

Studená voda zníži telesnú teplotu a spomalí srdcovú frekvenciu, zatiaľ čo teplá voda zrýchli váš metabolizmus a spustí chudnutie a spaľovanie kalórií.

A navyše, obličky budú mať z teplej vody ráno veľký prospech. Budú fungovať lepšie a pomôžu telu kontrolovať hladinu cukru v krvi. Zasýti a vy nebudete mať potrebu siahnuť po nezdravých potravinách a sladkostiach, ktoré sú najväčším nebezpečenstvom v boji proti tuku.

2017-12-28 06:01:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia