Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Oregano - kuchynská perla Stredomoria: Prírodná zbraň proti rakovine a baktériám!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Do polievok, šalátov, omáčok, na pizzu, ale aj k mäsu. Vďaka svojej chuti a výraznej vôni je oregano jedným z najobľúbenejších korení Stredomoria. Dôvodov, prečo by sme túto bylinku mali konzumovať častejšie, je však omnoho viac.

 

Oregano (lat. Origanum vulgare) zlepšuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla, detoxikuje organizmus, prospieva srdcu, posilňuje imunitu a je prevenciou cukrovky, uvádza Organicfacts.net. Jeho zdravotné účinky ľudstvo oceňovalo už dávno predtým, než sa stalo súčasťou európskej kuchyne. Okrem korenia môžete oregano dostať aj v podobe čaju či éterického oleja, pretože je tiež známym prostriedkom ľudového liečiteľstva na zmiernenie zápalu dýchacích ciest.

Čítajte viac: Viac ako len obyčajné vianočné korenie: Klinčeky udivujú svojimi schopnosťami

Zelené časti byliny obsahujú dve kľúčové látky - kyselinu rozmarínovú a tymol, silné antioxidanty, ktoré dokážu eliminovať vplyv škodlivých voľných radikálov podporujúcich rakovinové bujnenie. Aj vďaka nim je oregano dobrým ochrancom imunity. Okrem nich obsahuje karvakrol, ktorý zvyšuje antibakteriálny účinok tohto chýrneho korenia Stredomoria – postará sa o peknú zdravú pokožku a prečisťuje tráviaci trakt. Navyše, vďaka obsahu vlákniny je oregano tiež vzpruhou pre peristaltiku.

Na srdce aj boľavé hrdlo

Málokto vie, že rastlina je aj prirodzeným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú známe tým, že chránia kardiovaskulárny systém pred vysokou hladinou cholesterolu, čím predchádzajú mŕtvici, infarktu či ateroskleróze. Korenie je zároveň výdatným zdrojom cenných živín – obsahuje vitamín K, mangán, vápnik a železo, ktoré chránia kosti pred rizikom vzniku osteoporózy. Vďaka vitamínu B je oregano životabudičom, ktorý revitalizuje telo.

Podľa Medicalnewstoday.com by ste po oregane mali siahnuť, ak máte problémy s pleťou či lupinami, často vás trápia opary, trpíte tráviacimi problémami, máte vysoký cholesterol, bolestivú menštruáciu či zapálené priedušky a hrdlo. Bylinku môžete nielen konzumovať, ale aj inhalovať. Pri kožných problémoch môžete vyskúšať vodný kúpeľ s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja z oregana a inhalačný parný kúpeľ v prípade prechladnutia. Esenciálne oleje je pred použitím vhodné zmiešať napríklad s olivovým olejom kvôli zvýšeniu ich účinku.

Oregano - kuchynská perla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: KorenieOregano
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9