Prečo nejesť surové vianočné cesto? Kúzlo ochutnávky ide bokom!

Neochutnávajte cesto, hrozí kontaminácia nebezpečnou baktériou.
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-12 18:00:00

Spomínate si na to, ako nám naše mamy neustále pripomínali, aby sme nejedli surové cesto, lebo nás bude bolieť brucho? Niečo na tom predsa len bude! Ak patrí ochutnávanie v kuchyni k vašim obľúbeným vianočným rituálom, je lepšie si radšej počkať na hotové pokrmy.


Pri pečení sa ľahko stáva, že nám vôňa cesta vlezie do nosa. Nemôžeme odolať, namočíme doň ukazovák a ochutnáme. Kúzlo ochutnávky surového cesta pozná takmer každý. Obzvlášť, ak ide o prípravu sladkých koláčikov z tých najlákavejších ingrediencií. Surové cesto však môže byť kontaminované nebezpečnými látkami. Správa potravín a liečiv (FDA) upozorňuje, že vylizovanie misky zvyšuje riziko E. coli! Ochutnávanie cesta by sa tak mohlo skončiť otravy jedlom, čo by nebolo najpríjemnejšie vzhľadom na blížiace sa vianočné obdobie. Vinníkom je konkrétne tepelne nespracovaná múka, ako sa uvádza na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: O krok bližšie k objavu storočia? Desaťročia známy liek dokáže zabíjať rakovinové bunky!

Ako je to možné?

Úrad aktualizoval svoje usmernenia po tom, čo vyšetroval vypuknutia E. coli v USA v minulom roku, ktorý bol spôsobený základnou zložkou na pečenie. Nemusíte sa však báť, nakoľko koláč a sušienky sú vhodné na konzumáciu akonáhle sú tepelne upravené, resp. upečené, keďže varenie zabíja baktérie.

Leslie Smoot, senior poradca pre FDA, povedal: "Múka pochádza z obilia, ktoré je priamo z poľa a zvyčajne nie je ošetrené na zabíjanie baktérií."

Baktérie, ktoré sa nachádzajú vo výkaloch zvierat, môžu kontaminovať zrná, ktoré sa zbierajú a mlejú na múku. Hoci väčšina ľudí už vie o nebezpečenstve konzumácie surového koláča, keďže obsahuje surové vajcia, čo zvyšuje riziko salmonely, málokto vie o múke, ktorá zase zvyšuje riziko E.coli.

Potenciál kontaminácie E. coli

Poradkyňa pre FDA Jenny Scottová zdvíha varovný prst a upozorňuje, že toto pravidlo sa vzťahuje na deti. Deti vo väčšej miere majú zvyk dávať prsty do surového cesta alebo inej zmesi na pečenie, ktoré obsahujú múku.

Agentúra pre potravinové normy Spojeného kráľovstva tiež odporúča, aby sa nekonzumovala surová múka.

Hovorkyňa povedala: "Odporúčame, aby ľudia nepožívali tepelne neupravený pokrm, pokiaľ inštrukcie výrobcov vyslovene nehovoria, že je to bezpečné. Zmes koláčov nie je určená na konzumáciu v tomto stave a niektoré zložky nemusia byť bezpečné v surovom stave. Hoci si nie sme vedomí žiadnych konkrétnych obáv týkajúcich sa múky, vieme, že historické ohniská salmonely a E. coli boli spojené so surovou múkou. Preto neodporúčame konzumáciu múky z tepelne neupravenej suroviny alebo produktov obsahujúcich neupravenú múku, pretože existuje potenciál kontaminácie."

E. coli môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako je zvracanie, hnačka, žalúdočné kŕče a horúčku. Väčšina ľudí sa zotaví asi po týždni, ale môže to trvať dlhšie. V závažných prípadoch môže E.coli spôsobiť zlyhanie obličiek, ktorý je najčastejšie u detí mladších ako 5 rokov, u starších pacientov a ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Pri varení, kedy manipulujete s múkou, si nezabúdajte pred aj po použití dôkladne umyť ruky, aby ste predišli prenosu baktérií. Uistite sa, že každá jedna surová potravina má svoje miesto od ostatných a postupujte vždy podľa pokynov, uvedených na prípravkoch na varenie. V neposlednej rade, skúste neodolať ochutnať koláčiky ešte pred varením...

Fotogaléria

2017-12-12 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia