Viac ako len obyčajné vianočné korenie: Klinčeky udivujú svojimi schopnosťami

Doprajte si občas niečo sladké!
Zdroj: pixabay.com
2017-12-13 17:00:00

K vianočnej atmosfére neodmysliteľne patrí aj vôňa klinčekov. Bez nich by neboli koláčiky a punč by nemal tú správnu chuť a arómu. Klinčeky vynikajú svojimi blahodarnými účinkami na ľudské zdravie!

Je používané mnohými kultúrami ako korenie a stáročia majú svoje miesto aj v tradičnej medicíne po celom svete. Ľudia ho bežne používajú pri tráviacich a črevných problémoch, ochoreniach dýchacích ciest a dokonca aj ako afrodiziakum. Moderná veda schválila používanie klinčekov pri cukrovke a prevencii rakoviny a uznala ich protiplesňové vlastnosti a úlohu pri orálnom zdraví. Zistilo sa, že samotné klinčeky aj listy z rastliny majú významné výhody!

Čítajte tiež: Odborníci o kontroverznej tabu téme: Pravda o tom, či sú spermie naozaj dobré na pleť!

Protiplesňové vlastnosti

V štúdii z roku 2009, zverejnenej v časopise Journal of Medical Microbiology, sa vedci zamerali na účinok oleja z klinčekov na huby, ktoré môžu žiť vo vnútri ľudského tela, vrátane kandidov a húb rodu Aspergilus. Zistili, že klinčekový olej, izolovaný v laboratóriu, významne znížil membránu buniek húb, ako sa píše na livestrong.com. Klinčeky takmer celkom zablokovali rast kandidov! V štúdii z roku 2005 o myšiach, publikovanej v japonskom vestníku lekárskej mykológie, listy klinčekov podávané priamo do žalúdka znížili počet kandidátov (húb).  Klinčeky tak majú preukázateľné protiplesňové účinky vo vašom tele a môže pomôcť predchádzať infekciám.

Orálne zdravie a trávenie

Klinčeky sú vynikajúce na zubný chrup. Dokážu zmierniť bolesť zubov či ďasien. Stačí ak vatový tampón namočíte do klinčekového oleja a umiestnite ho na boľavé miesto. Taktiež pomôže aj žutie klinčekov, čím nielen ulahodíte zubnému chrupu, ale neutralizujete tým nepríjemný zápach z úst.

To však nie je všetko! Ich žutím zároveň podporíte trávenie a ochránite žalúdok pred škodlivými baktériami a parazitmi. Klinčeky totiž priaznivo vplývajú na výstelku  gastrointestinálneho traktu, a tak pomáhajú zmierňovať zvracanie, hnačku, črevný plyn a žalúdočné bolesti.

Na kašeľ i boľavé hrdlo

Ájurvéda radí použiť čaj z klinčekov ako pomocníka pri zmierňovaní alebo predchádzaní prechladnutia a chrípky. Používa sa aj ako expektorand, teda liečivo, ktoré uľahčuje vykašliavanie hlienu. Klinčeky by mali byť súčasťou domácej lekárničky, keďže človeka dokážu zbaviť bolesti a tiež napádajú baktérie, takže boľavý krk bude minulosťou!

Použitie klinčekového oleja na masáž bolestí svalov znižuje zápal. Niektorí ho dokonca používajú aj na artritídu a reumatizmus.

Na skrášlenie pleti

Tento benefit ocenia hlavne ženy. Klinčeky sú totiž účinné v boji proti vráskam. Stačí si pripraviť jednoduchý odvar z 5 klinčekov, ktoré zalejte vriacou vodou a v hrnčeku nechajte dvadsať minút lúhovať pod pokrývkou. Ideálne je si pleť týmto odvarom ošetriť dvakrát denne, vždy ráno a večer.

Ak chcete zaplaviť domácnosť príjemnou vôňou bez zbytočnej chémie, osvedčeným pomocníkom sú klinčeky, napichané do pomarančov.

Ďalšie účinky klinčekov

  • Priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém
  • Podporuje normálnu hladinu krvného tlaku
  • Rozhýbu lenivý metabolizmus
  • Majú detoxikačné účinky

Príjemným plusom na záver je využitie klinčekov za dverami spálne!  Môže sa použiť ako afrodiziakum, dokonca sa hovorí o ich účinkoch u mužov, ktorým môžu pomôcť dosiahnuť orgazmus.

Fotogaléria

2017-12-13 17:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia