Nebezpečný druh baktérií nespí ani v zime: Listérie sa dokážu množiť aj v chladničke!

05.12.2017 | Diskusia

Na kontamináciu potravín by ste si mali dávať pozor aj v zimnom období. Koncom novembra stiahla Štátna veterinárna a potravinová správa SR z trhu dva druhy vákuovo balenej slaniny, v ktorých hygienici našli nebezpečný druh baktérie. Listérie sa podľa vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva SR môžu nachádzať v širokej škále potravín.

 

Nepasterizované mlieko a výrobky z neho (plesňové a parené syry), dary mora, údené ryby, mäso, ale i zelenina a ovocie, čiže čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či šaláty. To všetko môže byť podľa vyjadrenie hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Zuzany Drobovej zdrojom baktérie s názvom Listeria monocytogenes.

Čítajte viac: Muchy sú nebezpečnejšie, než ste si mysleli: Čo spôsobia, keď sadnú na jedlo?

„Listérie sú zoonotické baktérie, z ktorých jeden druh, Listeria monocytogenes, je pôvodcom vážneho ochorenia – listeriózy. Je to intracelulárny patogén pre človeka a zvieratá, ktorý spôsobuje ochorenia alimentárneho pôvodu (prostredníctvom kontaminovaných potravín). Incidencia ochorenia je relatívne nízka, ale ochorenie je vážne s vysokou mortalitou. Infekčná dávka je pomerne vysoká, veľkú úlohu hrá vnímavosť hostiteľa a fyziologické štádiá (vek, gravidita),“ spresňuje Zuzana Drobová.

Podľa ÚVZ SR sa listérie prirodzene vyskytujú v pôde, vode, na rastlinách alebo v silážach. „Hlavným rezervoárom listérií vo voľnej prírode sú nakazené hlodavce, uvoľňujúce listérie do prostredia najmä močom. K prenosu na človeka dochádza najčastejšie pri styku s chorými zvieratami alebo konzumáciou kontaminovaných potravín, najmä surových, či tepelne neošetrených,“ dopĺňa hovorkyňa.

Kontamináciu nerozpoznáte

Ochorenie, ktoré vzniká po konzumácii kontaminovaných potravín, sa prejavuje symptómami podobnými chrípke a hnačkami. Keď sa však mikroorganizmom podarí preniknúť do krvi, môžu vyvolať ďalšie vážne ochorenia vrátane meningitíd (70-percentná úmrtnosť), encefalitíd či intrauterinárnych infekcií. U tehotných žien spôsobujú infekcie plodu až potraty. „Známe sú tiež očné, kožné listeriózy, septické a pľúcne formy listerióz, artritídy, osteomyelitídy, miechové a mozgové abscesy, hepatitídy,“ spresňuje ÚVZ SR s upozornením, že listérie prežívajú aj pri nízkych teplotách a dokážu sa množiť i počas skladovania potravín v chladničke. Listériám škodia, naopak, vyššie teploty a eliminuje ich tepelná úprava. Najväčším rizikom je fakt, že potraviny kontaminované listériami nezapáchajú a nemajú zmenený vzhľad.

Fotogaléria

05.12.2017  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia