Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nebezpečný druh baktérií nespí ani v zime: Listérie sa dokážu množiť aj v chladničke!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Na kontamináciu potravín by ste si mali dávať pozor aj v zimnom období. Koncom novembra stiahla Štátna veterinárna a potravinová správa SR z trhu dva druhy vákuovo balenej slaniny, v ktorých hygienici našli nebezpečný druh baktérie. Listérie sa podľa vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva SR môžu nachádzať v širokej škále potravín.

 

Nepasterizované mlieko a výrobky z neho (plesňové a parené syry), dary mora, údené ryby, mäso, ale i zelenina a ovocie, čiže čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či šaláty. To všetko môže byť podľa vyjadrenie hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Zuzany Drobovej zdrojom baktérie s názvom Listeria monocytogenes.

Čítajte viac: Muchy sú nebezpečnejšie, než ste si mysleli: Čo spôsobia, keď sadnú na jedlo?

„Listérie sú zoonotické baktérie, z ktorých jeden druh, Listeria monocytogenes, je pôvodcom vážneho ochorenia – listeriózy. Je to intracelulárny patogén pre človeka a zvieratá, ktorý spôsobuje ochorenia alimentárneho pôvodu (prostredníctvom kontaminovaných potravín). Incidencia ochorenia je relatívne nízka, ale ochorenie je vážne s vysokou mortalitou. Infekčná dávka je pomerne vysoká, veľkú úlohu hrá vnímavosť hostiteľa a fyziologické štádiá (vek, gravidita),“ spresňuje Zuzana Drobová.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa ÚVZ SR sa listérie prirodzene vyskytujú v pôde, vode, na rastlinách alebo v silážach. „Hlavným rezervoárom listérií vo voľnej prírode sú nakazené hlodavce, uvoľňujúce listérie do prostredia najmä močom. K prenosu na človeka dochádza najčastejšie pri styku s chorými zvieratami alebo konzumáciou kontaminovaných potravín, najmä surových, či tepelne neošetrených,“ dopĺňa hovorkyňa.

Kontamináciu nerozpoznáte

Ochorenie, ktoré vzniká po konzumácii kontaminovaných potravín, sa prejavuje symptómami podobnými chrípke a hnačkami. Keď sa však mikroorganizmom podarí preniknúť do krvi, môžu vyvolať ďalšie vážne ochorenia vrátane meningitíd (70-percentná úmrtnosť), encefalitíd či intrauterinárnych infekcií. U tehotných žien spôsobujú infekcie plodu až potraty. „Známe sú tiež očné, kožné listeriózy, septické a pľúcne formy listerióz, artritídy, osteomyelitídy, miechové a mozgové abscesy, hepatitídy,“ spresňuje ÚVZ SR s upozornením, že listérie prežívajú aj pri nízkych teplotách a dokážu sa množiť i počas skladovania potravín v chladničke. Listériám škodia, naopak, vyššie teploty a eliminuje ich tepelná úprava. Najväčším rizikom je fakt, že potraviny kontaminované listériami nezapáchajú a nemajú zmenený vzhľad.

Viac o téme: ChladničkaBaktériaListériaListerióza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9