Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dôvody, prečo neodmietať sladkosti: Zdravotné benefity maškrtenia vás prekvapia

Doprajte si občas niečo sladké! Zobraziť galériu (2)
Doprajte si občas niečo sladké! (Zdroj: thinkstock.com)

Ruku na srdce. Málokto z nás dokáže prejsť v potravinách uličkou so sladkými potravinami a nezvádzať pri tom vnútorný boj! O to viac vás prekvapí informácia, že sladkosti môžu byť aj zdraviu prospešné.

1. Ľudia, ktorí konzumujú sladkosti, žijú dlhšie

Komplexná štúdia z Harvardskej školy verejného zdravia ukázala, že ľudia, ktorí jedia cukrovinky, sa dožívajú dlhšieho veku ako tí, ktorí preferujú zdravý životný štýl bez akéhokoľvek prísunu sladkých jedál. Mierna spotreba sladkostí - jeden až trikrát mesačne - je spojená s najväčším prínosom pre zdravie, ale týka sa to aj tých, ktorí majú denný zvyk (nie prehnaný).

Čítajte tiež: Ničiteľ vírusov na nedeľnom stole? Toto robí slepačí vývar s naším telom!

2. Cukor vás môže naštartovať

Keď máme riešiť náročnejšiu úlohu, potrebujeme sa dlhšie sústrediť a koncentrovať svoju pozornosť. Niekoľko kusov sladkostí nám v tom pomôžu! Okamžite zvýšia našu pozornosť a viac sa sústredíme na vyriešenie problému.

"Štúdie ukazujú, že keď klesne hladina cukru v krvi, váš mozog je menej schopný na niečo sa zamerať  a ovládať impulzy. Malá pochutina, ktorá zvyšuje hladinu cukru v krvi, pomáha mozgu vrátiť sa späť do režimu kontroly," povedala Kelly McGonigalová, PhD pre Psychology Today.

Pozor však na množstvo skonzumovaných sladkostí. Aj keď môžu zabezpečiť rýchly príval energie, s ním hrozí i rýchly pád..

3. Žuvačka zlepšuje duševné zdravie

Žuvanie žuvačky možno považovať za určitú činnosť, ktorá nám prináša radosť. Môže zlepšiť náladu, znížiť stres, zvýšiť duševné zameranie a dokonca aj blokovať bolesť, ako sa uvádza na rd.com. Žuvačka zvyšuje tiež hladinu serotonínu - hormónu dobrej nálady. Jedna austrálska štúdia zistila, že žuvačka môže zvýšiť vašu bdelosť a znížiť spomínaný stres. Účastníci, ktorí žuvali žuvačku počas multitaskingu, teda za stresových podmienok, tiež zaznamenali zníženú úzkosť.

4. Čokoláda

Znižuje rizikové kardiovaskulárne ochorenie

Zrejme ste už počuli o prínosoch čokolády pre zdravie. Niektoré výskumy ukazujú, že tí, ktorí konzumovali čokoládu päť alebo viackrát týždenne, mali o 60% menej pravdepodobnosti ochorenia srdca.

Pre diabetikov

Štúdia, ktorá sa uskutočnila na univerzite v Hull zistila, že tmavá čokoláda zvyšuje hladiny HDL alebo "dobrého" cholesterolu u diabetikov 2. typu.

"Čokoláda s vysokým obsahom kakaa by mala byť zahrnutá do stravy jednotlivcov s diabetom typu 2 ako súčasť rozumného, ​​vyváženého prístupu k stravovaniu a životnému štýlu," povedal výskumný pracovník cukrovky a endokrinológie Steve Atkin. "Táto štúdia dokazuje, že môže ponúknuť potenciálne zníženie kardiovaskulárneho rizika bez škodlivých rizík na váhe, inzulínovej rezistencii alebo glykemickej kontrole."

Niektoré výskumy ukazujú, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Do boja s rakovinou

Výskumníci z Georgetown University Medical Center zistili, že zlúčenina v kakaových bôboch spomaľuje rast rakovín a urýchľuje ich zničenie. Chemická látka, známa ako GECGC, bola najúčinnejšia proti rýchlo rastúcim druhom rakoviny. Ukázalo sa pozitívne pôsobenie na hrubé črevo a bunky leukémie.

Kašeľ

Britská štúdia prišla na to, že dva kúsky čokolády boli účinnejšie pri potláčaní chronického kašľa ako kodeín. Čokoláda obsahuje teobromín, ktorý upokojuje vagusový nerv, teda časť mozgu, ktorá vyvoláva kašeľ.

6. Hrozienka v čokoláde dodávajú telu antioxidanty a vlákninu

Podľa časopisu Fitness Magazine, hrozienka v čokoláde poskytujú telu zdraviu prospešné látky v podobe antioxidantov a vlákniny. Siahnite po sušenom ovocí, obliatom čokoládou a užívajte si výhody ich konzumácie.

Pozor na množstvo a kvalitu

Uvedené tvrdenia však treba brať s rezervou. Neznamená to, že konzumácia ľuboľného množstva sladkostí sa postará o zlepšenie zdravia. Dôležité je poznať mieru a vybrať si kvalitu. V prípade mliečnej čokolády je dobré ju nahradiť horkou s min. 60-percentným podielom kakaa alebo sušené ovocie bez prídavku cukru či umelých sladidiel. Občas je však dobré osladiť si život!

Viac o téme: ZdravieSladkosťSladkostiVýhody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9