Korením proti obezite: Takto škorica aktivuje procesy v tele a zatočí s tukmi

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-08 05:55:00

U mnohých z nás evokuje pocity pohody, detstva a tiež Vianoc. Najkrajšie sviatky v roku sú za nami a bez škorice sa takmer žiadna z gazdiniek nezaobišla, keďže nádherne vonia a má lahodnú chuť. Pri chuti a vôni sa však schopnosti škorice zďaleka nekončia!


Živiny v škorici

Vôňa škorice je najtypickejšou arómou hlavne pre vianočné sviatky. Privábi pozitívnu energiu a vo svete ezoteriky jej pripisujú magické vlastnosti, ako láska a pokoj. Toto aromatické korenie, pochádzajúce z Indie, má doslova zázračné účinky, o ktorých sa môžete presvedčiť nielen počas sviatkov. Jej nutričný obsah obohacujú minerály a stopové prvky, vrátane vápnika, železa, fosforu, ale aj medi, draslíka, horčíka a zinku. Pôsobí antioxidačne a eliminuje vplyv škodlivých voľných radikálov. To však ani zďaleka nie je všetko!

Čítajte tiež: Ruky preč od tejto ryže: Lekárka upozorňuje, prečo obľúbenú prílohu radšej vynechať

Chráni pred obezitou?!

Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí! V škorici sa nachádza cinnamaldehyd - esenciálny olej, ktorý dodáva koreniu osobitú chuť a vôňu. Už v predchádzajúcich štúdiách bolo preukázané, že chráni myši pred obezitou!

Výskumníci z University of Michigan tvrdia, že olej tiež aktivuje termogenézu, teda metabolický proces tela, pri ktorom spaľuje kalórie a produkuje teplo. Tento proces môže pomôcť odštartovať chudnutie, čo vedie autorov štúdie k záveru, že škorica sa môže pochváliť sériou metabolických prínosov! Vedúci autor Jun Wu, výskumný asistent na Inštitúte pre vedu o živote už vedel o výhodách cinnamaldehydu vďaka predchádzajúcim štúdiám, no chcel ďalej skúmať jeho vplyv na ľudské telo.

"Vedci zistili, že táto zlúčenina ovplyvňuje metabolizmus. Takže sme chceli zistiť, ako by to bolo u myší a tiež v ľudských bunkách," vysvetlil odborník.

Wu a jeho tím testovali tukové bunky od rôznych dobrovoľníkov a zistili zvýšenú expresiu génov a enzýmov, ktoré zvyšujú metabolizmus lipidov po liečbe cinamaldehydom. To ho viedlo k presvedčeniu, že po požití škorice môže cinamaldehyd pomôcť v tele vyvolať termogenézu a následné spaľovanie tukov.

Hoci je potrebný ďalší výskum s cieľom potvrdiť, že prínosy nie sú spojené s nežiaducimi vedľajšími účinkami, Wu doposiaľ testoval svoju teóriu na ľudských bunkách v laboratóriu, takže verí, že jeho výsledky sú sľubné z hľadiska riešenia stúpajúcej epidémie obezity.

"Škorica je súčasťou našej stravy už tisíce rokov a ľudia ju vo všeobecnosti majú radi," povedal Wu.

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie škorica

2018-01-08 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia