Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chýbajú vám v kuchyni vajcia? Vieme, čím ich môžete nahradiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Regály v obchodoch, na ktorých boli ešte donedávna vystavené vajcia, zívajú prázdnotou. Príčinou je prevalenie fipronilovej kauzy, kvôli ktorej museli viaceré zahraničné firmy zatvoriť hydinárske farmy a vyčistiť produkciu od kontaminácie škodlivým insekticídom fipronilom. Ak doma chýbajú vajcia aj vám, prečítajte si, ako ich v kuchyni môžete nahradiť!

 

Nedostatok vajec vyvolal malú potravinovú krízu. Len čo sa vajcia v niektorom z obchodov objavia, idú doslova „na dračku“ a rýchlo sa vypredajú. A to aj napriek tomu, že sa zvýšila ich cena. Ako pre Topky.sk povedal tlačový tajomník tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska Ľubomíra Urban, chovatelia museli zlikvidovať 15 miliónov kusov nosníc, čo predstavuje denný výpadok 15 miliónov kusov vajec. „Hoci je Slovensko v produkcii vajec sebestačné, dokonca máme miernu nadvýrobu, na domácom trhu dokázali hydinári uplatniť len asi 75 percent produkcie, pre 30 percent museli hľadať odbyt v zahraničí,” vysvetlil Urban. V praxi to znamená, že nedostatok vajec zasiahol najmä tie reťazce, ktoré ich vo veľkom dovážali.

Čítajte viac: Návod, ako v obchode nakupovať vajcia zo Slovenska: Z obalu ich pôvod nezistíte!

Podľa Urbana sa pulty obchodov znova naplnia vajcami v priebehu nasledujúcich dvoch-troch mesiacov. „Situácia sa v Európe upokojí, keď začnú znášať vajcia sliepky v chovoch, ktoré museli farmári najmä v Holandsku, ktoré je jedným z najväčších producentov vajec, po prepuknutí fipronilovej kauzy obnoviť,“ doplnil Urban s tým, že ceny tejto základnej potraviny by sa mohli ustáliť už v priebehu novembra.

Foto: TASR/Marcel Kusch/dpa via AP
Zobraziť galériu (3)
Foto: TASR/Marcel Kusch/dpa via AP  (Zdroj: TASR/Marcel Kusch/dpa via AP)

Ako variť bez vajec

Pavel Houdek, známy český vegán, bloger a inštruktor bojových športov, pre Vyšetrenie prezradil, ako pripraviť chutný a výživný pokrm aj bez vajec. Záleží však na tom, či chceme vajcia nahradiť po chuťovej, alebo len funkčnej (spojovacej) stránke.

„Po chuťovej stránke sa pri slaných pokrmoch výborne osvedčila čierna soľ, ktorú možno kúpiť v špecializovaných predajniach zdravej výživy. Obsahuje v sebe síru, ktorá dodá každému pokrmu charakteristickú vajíčkovú arómu, či už ide o pomazánky, omelety a podobne,“ vysvetlil odborník na zdravé stravovanie.

Foto: TASR/AP
Zobraziť galériu (3)
Foto: TASR/AP  (Zdroj: TASR: TASR/AP )

„Po funkčnej stránke možno vajcia vo väčšine prípadov skrátka vynechať. Bez vajec (resp. bez toho, aby ste pridávali čokoľvek ďalšie) urobíte palacinky či zemiakové placky a nebudú sa vám trhať, ani nič podobné,“ vysvetľuje.

Vajcia možno nahradiť aj pri pečení

V recepte, pri ktorom vajcia treba použiť - napríklad pri príprave cesta, ich môžete nahradiť rozpučeným banánom (1 vajce = ½ banánu), rozdrvenými ľanovými semiačkami, prípadne iným druhom múky (napríklad hrachovou múkou), radí Pavel Houdek. „Bezvaječnú omeletu si napríklad pripravíte zo zmesi hrachovej múky a vody s prídavkom už zmienenej čiernej soli. Ak chcete, aby mal pokrm žltú vaječnú farbu, použite kurkumu (zhruba pol lyžičky),“ dopĺňa propagátor vegánskej stravy.

 

 

 

Viac o téme: VajcePečenieVarenie VajciaFipronilPavel Houdek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9