Je jablčný ocot skutočne pre vás vhodný? Negatívum, ktoré by vás mohlo odradiť

Jablčný ocot nie je až tak neškodný, ako si mnohí myslia!
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-09 08:00:00

Hľadáte zázračnú medicínu vo fľaši? Jablčný ocot! Odborníci tvrdia, že nemôžete pre seba spraviť nič lepšie. Alebo nie? Tento, na prvý pohľad, zázračný nápoj, má však jedno negatívum, na ktoré mnohí zabúdajú!

Jablčný ocot sa však postará o dobré trávenie, zatočí s vyrážkami a dokonca pomôže schudnúť - a to je len zlomok toho, čo dokáže s vaším zdravím spraviť tento nápoj. Celé roky naň nepočúvame nič iné, len samé chvály.. Nadišiel čas vytriezvieť a pozrieť sa pravde do očí!

Čítajte tiež: Doktorka vyvrátila mýtus, ktorý straší väčšinu ľudí: Na toalete môžete urobiť len jednu chybu

Škodí zubom

Aj keď na spomenutých benefitoch nápoja sa nič nemení, je dobré vedieť aj o negatívnom vedľajšom účinku. Áno, čítate dobre. Večne ospevovaný jablčný ocot má i negatívnu stránku! Výskum ukazuje, že jablčný ocot môže erodovať sklovinu na vašich zuboch, ako uvádza healthline.com. Zatiaľ čo väčšina štúdií skúmala účinky kyslých potravín na zubný chrup, ako sú nealkoholické nápoje a ovocné šťavy, vedci sa domnievajú, že kyselina octová nájdená v octe môže poškodiť zubnú sklovinu.

V štúdii z roku 2012 vedci vložili zuby múdrosti so sklovinou do rôznych vzoriek octu, ktorých pH sa pohybovalo od 2,7 do 3,9. Po štyroch hodinách octy odstránili zo zubov jeden až 20 percent minerálov, ako uviedli výskumníci. Experiment však nezahŕňal ústne sliny, ktoré by mohli neutralizovať kyslosť v potravinách.

Riešenie

V žiadnom prípade sa však nevzdávajte jablčného octu! Aby ste predišli poškodeniu zubov, skúste zriediť ocot s vodou a piť ho cez slamku. Osobný tréner Jaimi Jansen odporúča zmiešať 10 dielov vody s jedným dielom octu. Následne vypláchnite ústa vodou, aby ste sa uistili, že je kyselina odstránená.


Tagy:
zdravie nápoj sirup jablčný ocot benefity

2017-11-09 08:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia