Nie je všetko zlato, čo sa blyští: Temná stránka stévie, o ktorej vie málokto

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-10 09:00:00

Na prvý pohľad má stévia len samé pozitíva. A to hlavne preto, že ide o sladidlo izolované z prírodného zdroja, teda z rastliny stévie sladkej. Neobsahuje žiadne kalórie a je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí bojujú s obezitou. Je však skutočne taká neškodná?

Stévia je mnohými ospevovaná do nebies. Nielenže je sladšia ako cukor, ale navyše aj omnoho zdravšia. Voľba spomedzi všetkých sladidiel je teda jasná. Vyberám si stéviu! Nie je však všetko zlato, čo sa blyští.. Aj prípade stévie existujú určité riziká, ktoré by mohli zamávať s vaším zdravím!

Čítajte viac: Doktor Bukovský o mlsnej dileme: Sladké omyly, na ktoré dopláca naše telo

Potenciálne vedľajšie účinky užívania stévie podľa medicalnewstoday.com:

Poškodenie obličiek

Stévia sa považuje za diuretikum, čo znamená, že zvyšuje rýchlosť, ktorou telo vylučuje vodu a elektrolyty z tela do moču. Keďže obličky sú zodpovedné za filtrovanie a tvorbu moču, vedci si pôvodne mysleli, že dlhodobá konzumácia stévie by mohla poškodiť orgán.

Nedávne štúdie však dospeli k záveru, že stevia môže pomôcť predchádzať poškodeniu obličiek. V štúdii uskutočnenej v laboratóriu v roku 2013 sa zistilo, že stevia znižuje rast cysty v obličkových bunkách.

Gastrointestinálne symptómy

Niektoré produkty stévie obsahujú pridané cukrové alkoholy, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné symptómy u jedincov, ktorí sú veľmi citliví na chemické látky.

Napriek tomu, že precitlivenosť na cukor je vzácna, jej príznaky môžu zahŕňať:

  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • zažívacie ťažkosti
  • kŕče
  • nadúvanie

Viaceré štúdie, ktorých predmetom skúmania boli bunkové kultúry hlodavcov a ľudí preukázali potenciálne gastrointestinálne prínosy steviolových glykozidov. Ukázalo sa, že použitie Stevy pomáha obmedzovať a znižovať hnačku a príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Alergická reakcia

Podľa analýzy  z roku 2015 je veľmi málo hlásených prípadov alergií na stévia. FDA aj Európska komisia dospeli k záveru, že počet jedincov, ktorí sú precitlivený na stéviu alebo s rizikom alergickej reakcie na ne, je nízky. Aj keď nie je to úplne vylúčené..

Hypoglykémia alebo nízka hladina cukru v krvi

Hoci stévia môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou, taktiež sa kedysi myslelo, že dlhodobá alebo ťažká konzumácia stévie môže spôsobiť hypoglykémiu alebo nízku hladinu cukru v krvi. Toto sa odvtedy ukázalo ako nepravdepodobné, s výnimkou jedincov s abnormálne nízkou hladinou cukru v krvi.

Nízky krvný tlak

Je známe, že stévia pôsobí ako vazodilatátor, teda spôsobuje rozšírenie a zníženie celkového krvného tlaku krvných ciev.

Čokoľvek, čo aktívne znižuje krvný tlak, môže spôsobiť zdravotné komplikácie s nadmerným a dlhodobým používaním. Ľudia s chronickým nízkym krvným tlakom by mali konzultovať s lekárom o dlhodobom užívaní stévie.

Poruchy endokrinného systému

Ako typ steroidu, steviolové glykozidy môžu interferovať s hormónmi, ktoré sú kontrolované endokrinným systémom. V štúdii z roku 2016 sa zistilo, že bunky spermií vystavené účinkom steviolu zaznamenali zvýšenie produkcie progesterónu.

Kto by ju nemal užívať?

Niektorí ľudia majú zvýšené riziko výskytu vedľajších účinkov z užívania stévie. Je to hlavne z toho dôvodu, že stévia môže znížiť hladinu cukru v krvi a krvný tlak a pôsobiť ako diuretikum. Taktiež môže interagovať s určitými liekmi, preto je dôležité pred konzumáciou alebo nákupom lieku prediskutovať užívanie stévie s lekárom.

Faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko nežiaducich účinkov stevie, zahŕňajú:

Lieky na krvný tlak

Lieky na pečeňstavov pečene a liekov

Lieky na obličky

Lieky na srdcové ochorenia

Lieky, ktoré regulujú hladinu hormónov

Steroidy

Lieky proti rakovine

Nebezpečné formy stévie

Existuje veľa rôznych typov steviolového glykozidu, ktoré sa nachádzajú v stévii. Rozdeľujú sa do piatich hlavných skupín. Hoci väčšina existujúcich výskumov sa týka dvoch hlavných zlúčenín stévie - steviozidu a rebaudiozidu A (reb A) - štúdia z roku 2016 s použitím ľudských fekálnych vzoriek došla k záveru, že všetky formy zlúčeniny sú pravdepodobne bezpečné pre použitie.

Výskum podporujúci bezpečné používanie menej rafinovaných zlúčenín stevia však stále chýba. V dôsledku toho FDA nerozpozná listy stevy a surové extrakty ako bezpečné pre konzumáciu.

Bežnými potenciálne škodlivými chemickými látkami nájdenými v produktoch stévie sú:

  • maltodexín
  • sacharín sodný
  • cyklamát sodný
  • aspartám

Stévia a tehotenstvo

Pri konzumácii nízkych dávok sa stévia nepovažuje za nebezpečnú pre tehotné ženy. Výskumy ukázali, že neovplyvňuje výsledky tehotenstva a taktiež je netoxická pre plodové tkanivo. Ukázalo sa však, že niektoré pridané zložky vo výrobkoch so stéviou sú spojené s vážnymi komplikáciami a môžu spôsobiť abnormality pri narodení! Pozor si treba dávať hlavne na sacharín.

Vysoké dávky alebo dlhodobé užívanie stévie môže zhoršiť bežné symptómy tehotenstva tým, že zaťaží orgány ako sú obličky, močový mechúr a srdce.

Potenciálne komplikácie pri nadmernom používaní prípravkov stéviie počas tehotenstva zahŕňajú:

  • prehriatie
  • dehydratácia
  • nízky krvný tlak
  • zápcha
  • obličková dysfunkcia alebo zlyhanie
  • únava
  • bolesti hlavy
  • výkyvy nálad
  • nevoľnosť, kŕče a zvracanie
  • nízka hladina cukru v krvi

Stévia je celkovo bezpečná a zdraviu neškodná. Ak však kupujete nejaký produkt z obchodu, je dôležité všímať etiketu. Výrobok môže okrem stévie obsahovať množstvo iných pridaných látok, ktoré môžu uškodiť. Pozor na to!


Tagy:
sladidlo stévia

2017-11-10 09:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia