Veľký omyl o bravčovej masti: Od zabijaka zdravia má ďaleko!

Bravčová masť nie je až taká nezdravá!
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-03 11:30:00

Kedysi zatracovaná, dnes ospevovaná! Odjakživa sa bravčová masť spája s vysokým cholesterolom a obsahom nezdravých nasýtených kyselín. Odborníci sa však zhodujú na jednom: je to nezmysel.

Stovky rokov na ňu nedali naši predkovia dopustiť. Je skvelou nátierkou na krajec chleba, na pečenie, ale i ako základ omáčok. Neskôr sa však tento živočíšny tuk dostal na čiernu listinu, kvôli jeho nedostatočnej výživovej hodnote a obsahu látok, ktoré by mohli škodiť zdraviu. Teraz sa však vracia jeho sláva!

Čítajte tiež: Keď toaletný papier nestačí: Takto sa v skutočnosti správne čistí po veľkej potrebe!

Cholesterol nie je problém

Dlhé obdobie bola bravčová masť považovaná na zabijaka nášho zdravia. Teraz však odborníci upozorňujú, že v skutočnosti je pre nás prospešná. Ako dodal český mäsiar František Kšána mladší pre lidovky.cz, sadlo je základná potravina, ktorá by podľa neho nemala chýbať v žiadnej chladničke. Má perfektné univerzálne využitie či už v kuchyni alebo v domácnosti.

Zaujímavé je, že teraz sa bravčová masť ospevuje do nebies, zatiaľ čo v minulosti to tak rozhodne nebolo. Ľudia boli presvedčení o tom, že nám živočíšne tuky škodia. Na vine bol predovšetkým cholesterol, ktorý nepriaznivo vplýva na ľudské zdravie. V skutočnosti však cholesterol nie je až taký problematický.

"Za rizikové sa považuje zloženie mastných kyselín, respektíve vysoký obsah nasýtených a najmä transmastných kyselín," prízvukuje profesorka Jana Dostálová, česká odborníčka na analýzu potravín a tovaroznalectvo z VŠCHT, ktorá sa sústreďuje najmä na problematiku tukov a pokračuje: "Sadlo transmastnej kyseliny môže obsahovať len v stopách a obsah nasýtených mastných veľmi závisí na krmive. Čím menej nasýtených mastných kyselín masť obsahuje, tým je mäkšie a pre výživu vhodnejšie."

Sadlo možno považovať dokonca za zdravšie ako napr. loj alebo mliečny tuk. Jeho zloženie je dokonca výhodnejšie. Obzvlášť, ak ide o husie a kačacie sadlo, ktoré majú omnoho viac pozitívne pôsobiacich nenasýtených mastných kyselín a teda menej tých nasýtených.

Nutričný špecialista Pavel Suchánek dodáva, že sadlo je bohaté hlavne na kyselinu stearovú, ktorú možno podľa niektorých údajov môžeme čiastočne premeniť na neutrálnu kyselinu olejovú. Vplyv sadla na hladinu cholesterolu tak nie je výrazný. Napriek tomu upozorňuje, že pri vyšších teplotách vzniká oxidovaná forma cholesterolu, ktorá je agresívna a výrazne poškodzuje cievy, rozvíja a podporuje vznik aterosklerózy - kôrnatenia tepien. Ak sa nad panvicou objaví namodralý dym, je zle!

Problémom sádla je však jeho vysoká energetická hodnota.

"Naši predkovia, najmä na vidieku, veľa fyzicky pracovali, takže si vysoký príjem energie z masti mohli dovoliť. Často hovorím: Dedko alebo pradedo si natrel chlieb masťou a šiel pokosiť lúku, teraz človek väčšinou usadne k počítaču a prijatú energiu nevydá, ale uloží a potom pribúda na váhe," tvrdí Dostálová.

Tuky by sa mali striedať

V poslednej dobe sa hovorí o tuku ako o efektívnejšom palive pre telo než cukor. Dokonca aj niektoré vitamíny sú rozpustné len v tukoch. Sadlo by však nemalo byť každodennou záležitosťou na tanieri. Je dobré tuky striedať a napr. repkový olej používať na tepelnú úpravu. Ten má totiž vysoký "bod zadymenia". Pripaľovať sa začína až pri 240 stupňoch Celzia.

"Občas krajec chleba natretý masťou s oškvarkami, prípadne doplnený nakrájanou cibuľou nikomu neuškodí a navyše je to v prípade kvalitnej masti pochúťka. Pri vyprážaní sa sadlo príliš neprepaľuje, ale vadí spomínaný zoxidovaný cholesterol, takže nepoužívať príliš často a nesmažiť pri príliš vysokých teplotách. Ja osobne sadlo v kuchyni príliš nepoužívam, ale keď mám možnosť zjesť na nejakej akcii chlieb natretý masťou s oškvarkami a s cibuľou, tak neodolám," povedala profesorka Dostálová.

Fotogaléria

2017-11-03 11:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia