Veľký sójový mýtus vyvrátený: Superpotravina s úžasnými účinkami na srdce? Kdeže!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-03 05:53:00

Jesť či nejesť sóju? Pre vegetariánov je sója neoddeliteľnou súčasťou jedálnička, pretože ju konzumujú ako náhradu mäsa kvôli vysokému obsahu bielkovín. Dlho sa tiež verilo, že sójové bôby obsahujú látky, ktoré chránia srdce. Ukazuje sa, že je to mýtus.

 

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) sa chce dištancovať od tvrdenia, že majú sójové proteíny pozitívny účinok na srdce. Jednoducho neexistuje dostatok vedeckých dôkazov, ktoré by obhájili názor, že je sója potravinou s protektívnymi účinkami na srdcovo-cievny systém vo vzťahu ku koronárnej chorobe srdca. Nepodarilo sa totiž predsvedčivo dokázať, že by sójový proteín znižoval hladinu cholesterolu v krvi.

Čítajte viac: Česi uviedli revolučnú superpotravinu, znie to ako sen: Schudnete a budete po nej aj zdravší!

Podľa odborníkov to však neznamená, že by sója bola zlou potravinou a nemali by sme ju konzumovať, spresňuje Nbcnews.com. Znamená to len toľko, že od nej nemôžeme očakávať žiadne „magické účinky“. Štúdie však naznačujú, že by konzumácia sóje mohla byť prevenciou rakoviny. Výhodou sójových bôbov je vysoký obsah vlákniny a rastlinných zlúčenín s názvom izoflavóny, známymi aj ako „fytoestrogény“. Kľúčovými izoflavónmi sú daidzeín a ganisteín, o ktorom vedci predpokladajú, že dokáže spomaľovať rast zhubných nádorov.

Čítajte viac: Kontroverzná sója: Je skutočne prospešná alebo spôsobuje rakovinu?

Napriek tomu, že sójové proteíny zrejme na srdce nemajú významný vplyv, sú zdravšou voľbou ako konzumácia červeného mäsa. Sója obsahuje nielen množstvo vitamínov a minerálov, ale má tiež nízky obsah škodlivých nasýtených tukov. Aj preto naďalej ostáva rozumnou alternatívou voči konzumácii mäsa. 

Fotogaléria


Tagy:
srdce sója mýtus tofu sójový proteín

2017-11-03 05:53:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia