Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rybí olej – elixír zdravia z morských hlbín: V strave Slovákov žalostne chýba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Priemerný Európan ročne skonzumuje 22 kilogramov rýb ročne. Priemerný Slovák menej ako desať kilogramov ročne. Aj vďaka tomuto faktoru patrí Slovensko medzi krajiny s najväčším výskytom srdcovo-cievnych ochorení. V strave nám chýbajú esenciálne omega-3 mastné kyseliny, čo má neblahý vplyv na naše zdravie.

 

Podľa WHO by sme mali týždenne skonzumovať 240 gramov rybieho mäsa. Rybu by sme teda mali mať na tanieri v priemere dvakrát týždenne. To je však pre väčšinu Slovákov vzdialená realita, uviedla známa výživová špecialistka, doktorka Alžbeta Béderová, na tlačovej konferencii organizovanej pri príležitosti bratislavskej návštevy riaditeľov nórskej spoločnosti Noble Harvest, ktorá spracováva a distribuuje rybí olej špičkovej kvality do celého sveta.

Čítajte viac: Gastroenterológ Peter Minárik o tukoch: Klenotom slovenskej kuchyne je repkový olej

Namiesto pravidelnej konzumácie rybieho mäsa siahajú mnohí Slováci aspoň po výživových doplnkoch s obsahom omega-3 mastných kyselín. Už v minulosti lekári upozorňovali, že ryby (najmä morské ryby ako losos, tuniak a makrela) a produkty z nich sú významným zdrojom vitamínov D a A, čím sú napríklad prevenciou rachitídy (krivice), spôsobenej nedostatkom vitamínu D.

Rybí olej – elixír
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prevencia civilizačných ochorení

Rybí tuk, resp. olej, zohráva dôležitú úlohu v prevencii civilizačných ochorení, pretože je najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín, zdrojom mononenasýtených omega-9 kyselín (kyselina olejová) a prírodného antioxidantu astanaxantínu. Práve rybí tuk tvorí základ stravy Eskimákov, u ktorých je výskyt aterosklerózy len zriedkavý. Benefity z častej konzumácie rýb poznajú aj Japonci, ktorí patria medzi národy s najnižším počtom úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia.

Konzumácia výživového doplnku vo forme čistého rybieho oleja je ideálnym východiskom pre tých, ktorí ryby nekonzumujú pravidelne. Jeho kvalita závisí od čistoty mora, rýchlosti spracovania, balenia, skladovania a stabilizácie. „Omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Regenerujú cievny epitel, znižujú TAG (triacylglyceroly), znižujú rizikový LDL cholesterol, zvyšujú ochranný HDL cholesterol, blokujú agregáciu trombocytov, regulujú rytmus srdca, znižujú krvný tlak a majú protizápalové účinky. Znižujú aj riziko metabolického syndrómu, pretože upravujú glukózovú toleranciu a hladinu glykémie,“ uviedla doktorka Béderová.

Zdroj foto: NaturaMed
Zobraziť galériu (5)
Zdroj foto: NaturaMed  (Zdroj: Naturamed, Nordlaks)

Dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín je kľúčový pre všetky vekové kategórie. Zabezpečuje správny vývoj mozgových štruktúr a sietnice ľudského plodu v tele matky, u detí stimuluje kognitívne schopnosti, v dospelom veku je významnou prevenciou civilizačných ochorení a seniori môžu konzumáciou esenciálnych mastných kyselín predchádzať Alzheimerovej chorobe, problémom s pamäťou, emočným výkyvom, ako aj vysokému krvnému tlaku a cholesterolu.

Dve rôzne formy omega-3

Produkcia lososového oleja spoločnosti Noble Harvest trvá priemerne 75 minút od momentu, keď sa živá ryba dostane do továrne a je spracovávaná. Olej je označený ako „najčerstvejší rybí olej na svete“. Podľa všetkých dostupných informácií nie je nikto ďalší na svete, kto by dokázal rybí olej spracovať rýchlejšie.

Nórske Ministerstvo rybolovu a pobrežných záležitostí vydáva prísne pravidlá upravujúce udržateľnosť miestneho rybolovu, a preto diktuje kvóty pre každý druh ryby a obdobie, kedy môžu byť odchytávané. Aj vďaka tomu sa výroba oleja musí riadiť etickými princípmi. Olej vzniká v tzv. tricanteri – stroji, ktorý oddeľuje olej od bielkovín. Po pridaní prírodných antioxidantov sa potom olej premiestňuje do kontajnerov s dusíkom, aby si udržal všetky vitamíny, antioxidanty a stopové prvky.

Zdroj foto: Nordlaks
Zobraziť galériu (5)
Zdroj foto: Nordlaks  (Zdroj: Naturamed, Nordlaks)

 „Na svete existujú dve rôzne formy omega-3,“ vysvetľuje Petter Tidemand-Johannessen, zakladateľ nórskej firmy, ktorý je pôvodným vzdelaním biológ so zameraním na chov rýb. „Existujú koncentrované oleje, spracované pre liečivé prípravky s veľmi vysokými hladinami omega-3 vo forme EPA a DHA, a prírodné rybie oleje, ktoré obsahujú omega-3 a kompletné spektrum mastných kyselín, prirodzene sa nachádzajúcich v rybom oleji. Existuje celá schéma mastných kyselín, ktoré naše telo používa a nie je to len omega-3,“ hovorí a dodáva, že prírodné oleje s organickým zložením sú pre ľudský organizmus najlepšie vstrebateľné. „Čím menej ryby spracovávame, tým sú pre ľudské telo prirodzenejšie, a tým viac ich uznáva ako potravu a využíva z nich všetky dôležité látky,“ vysvetľuje.

Zdroj foto: Nordlaks
Zobraziť galériu (5)
Zdroj foto: Nordlaks  (Zdroj: Naturamed, Nordlaks)

Koláč s lososovým olejom? Prečo nie!

Špičkový rybí olej musí mať neutrálnu chuť podobnú rastlinnému oleju. Vďaka tejto kvalite môže byť rybí olej do budúcna vhodnou alternatívou k palmovému oleju. „Palmový olej má mnohé využitia, napríklad na varenie, ale nie je príliš zdravý ani šetrný k životnému prostrediu. Rybí olej ho môže veľmi dobre nahradiť,“ myslí si Sindre Tidemand-Johannessen, marketingový riaditeľ spoločnosti Noble Harvest. Má totiž cenné vlastnosti rastlinných olejov, ako je spaľovanie pri vyššej teplote a dobrá stabilita. Spoločnosť už dnes vyrába aj rybie oleje s rôznymi príchuťami a vôňami, ako je pomaranč a citrón. „Veríme totiž, že rybí olej môže byť využívaný omnoho viac ako doteraz a môže nahradiť nezdravé nasýtené mastné kyseliny,“ dodáva Petter Tidemand-Johannessen.

 

 

 

 

Viac o téme: Omega-3 mastné kyselinyRybí olejEsenciálny olejNoble Harvest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9