Je sušené ovocie skutočne zdravé? Na toto si dajte pozor!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-11 15:00:00

Po sušenom ovocí siahame najmä v chladnejších mesiacoch roka. Sušené marhule, slivky či brusnice sú podľa mnohých nielen chutné, ale aj zdravé, pretože živiny a vláknina sú v nich oveľa koncentrovanejšie. Má to však jeden háčik.

 

Z epidemiologickej štúdie, ktorá zahŕňala 13-tisíc skúmaných osôb, vyplynulo, že častí konzumenti sušeného ovocia prijímajú v strave nielen viac živín, ale súčasne vážia menej ako tí, ktorí po sušenom ovocí nesiahajú. Pre porovnanie, polovica šálky sušených marhúľ obsahuje 4,7 gramu vlákniny, kým rovnaké množstvo čerstvo nakrájaných plátkov marhúľ len 1,6 gramu vlákniny. Okrem toho, sušené ovocie je bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov skupiny B.

Čítajte viac: Čučoriedky ako nepriateľ zdravia? Konzumácia bobúľ sa vám môže vypomstiť

Ako píše CNN, milovníci sušeného ovocia by mali mať na pamäti fakt, že táto pochúťka obsahuje v koncentrovanejšom množstve aj sacharidy. To však nemusí byť dôvodom na obavy. „Sacharidový zákusok“ v podobe sušeného ovocia ocenia napríklad športovci alebo ľudia, ktorí potrebujú energetický doping pred náročným výkonom. Napríklad bobule hrozna v objeme jednej šálky obsahujú približne 23 gramov cukru a 104 kalórií, ale šálka naplnená sušenými hrozienkami obsahuje až 116 gramov cukru a 520 kalórií.

Sušené ovocie by mali vzhľadom na zvýšený obsah sacharidov s opatrnosťou konzumovať najmä diabetici. Podľa Lori Zaniniovej, expertky na diabetes a zdravú výživu, zodpovedajú dve polievkové lyžice naplnené sušeným ovocím zhruba 15 gramom sacharidov. Diabetici a ľudia, ktorých stravovanie je viazané na diétny plán, by sa mali vyhýbať najmä konzumácii sušeného ovocia s pridaným cukrom. Takým ovocím sú napríklad brusnice alebo ananásové plátky a kandizované ovocie. Astmatici alebo ľudia citliví na obsah siričitanov by si mali vyberať také produkty, v ktorých sa oxid siričitý alebo iné konzervačné činidlo nenachádza.

Fotogaléria


Tagy:
sušené ovocie

2017-09-11 15:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia